*

ЕВЕЛИНА ВАСКОВА: СЕМЕЙСТВОТО АБДИКИРА ОТ ГРИЖАТА ЗА ДЕЦАТА

|

Семейството абдикира от отглеждането на децата. Родителите все по-често забравят да изслушат малчуганите и да говорят с тях. Напоследък дори се отчита и висок ръст на агресията сред децата. Това обяви председателят на Управителния съвет на Дома на техниката Евелина Васкова на пресконференция на Националната мрежа за децата във Враца.

За съжаление реформата на системата за детско правосъдие все още не е факт въпреки че през 2016 година правосъдното министерство изработи проект, който да замени остарялото законодателство в областта. Причината за това е, че промените все още не срещат одобрението на всички заинтересовани институции и не са стигнали до обсъждане в Народното събрание. Същевременно ситуацията в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища – интернати продължава да бъде изключително тревожна от гледна точка на качеството на живот на децата, настанени там, уточни Евелина Васкова.

В провелата се среща, на която се представи годишния доклад „Бележник 2017” участие взеха Евелина Васкова, председател на Управителният съвет на Дома на техниката във Враца, Спаска Петрова от СНЦ „Нов път” в Хайредин, Цветелина Късльовска от УН при ОУ "Христо Ботев", с. Търнава, Иван Янков от Сдружение „Първи юни” в Бяла Слатина и Донка Панайотова, СНЦ "Организация Дром", Видин.

По време на проявата стана ясно, че българските институции са получили оценка среден 3.20 в грижата за децата.

В изготвянето на „Бележник 2017” са участвали над 25 експерти в ролята на автори и 6 изтъкнати външни специалисти, които са направили преглед на ангажиментите и са поставили оценки на институциите. Традиционно в „Бележник 2017“ се прави преглед и оценка на ангажиментите на институциите в пет основни области – „Общи  принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“, „Семейна среда и  алтернативни грижи“, „Здравеопазване“, „Образование“ и „Правосъдие“.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez