*

ЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ПОДРЕДИХА ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО В ЧИТАЛИЩЕТО НА МЕЗДРА

|

В навечерието на Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември, в градското читалище „Просвета” в Мездра беше открита Етнографска изложба под наслов „Дар от сърце“. Предпразничната инициативата е на секция „Етнография и фолклор“ към Краеведското дружество.

Експозицията включва близо 100 автентични образци на традиционния български народен бит от първата половина на миналия век - облекла, тъкани и бродерии, дарени на културно-просветното средище от Пенка Караиванова, потомка на един от най-старите мездренски родове.

Сред тях са ръчно изработени женски ризи с шевици, вълнени престилки, памучни бебешки дрехи и мъжки панталони, кенарени платна, сватбени кърпи за угуглица, ленен месал за хляб, пошивани възглавнички. Любопитство будят също множеството бродерии - фъкани бродерии върху сатен, рязани дантели, старинни покривки за маса и легло, мильо, карета. Експозицията допълват пердета, изплетени от рибарско тире, фини украси за декоративни възглавнички, гергеф за бродиране и др.

„Отдавна имах желание да даря тези неща, да се покажат, да ги видят повече хора, да се запазят за по-дълго време, сподели при откриването на изложбата г-жа Караиванова. Те са събирани години наред от свекърва ми Славка, от нейната майка… Това е нашето минало. Много се радвам, че сега попадат в добри ръце - да се съхранят за днешните и за следващите поколения.“

„Сърдечно благодаря на Пенка за стореното добро, за това, че с този жест на родолюбие и човечност дари цялата тази красота на читалището, каза от своя страна краеведът Милка Пухалска. А знаем, че читалището е изконно място за българина и още от неговото зараждане всичко в него е ставало чрез дарителство. Хората са дарявали, не за да ги запомнят, а за да остане доброто след тях. Пенка точно това иска - да остане тази красота някъде. А къде най-добре би се съхранила тя, освен в това уникално духовно място - читалището.“

С добри думи към дарителката се обърнаха също секретарят на НЧ „Просвета 1925“ Валентина Цекова и заместник-кметът на общината Нели Минева.

Етнографската изложба „Дар от сърце“ може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на мездренското читалище до края на годината.       

 

  


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez