*

ЕДНО МНЕНИЕ ЗА ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ В БОЛНИЦИТЕ

|
ЕДНО МНЕНИЕ ЗА ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ В БОЛНИЦИТЕ

Няколко дни от радиоефира, на една претендираща за отговорна медия, ни облъчват с факта, че българските пациенти вече контролират разходите в НЗОК. Д-р Ваньо Шарков ни убеждава, че като си дадем отпечатъка от пръста, на практика контролираме системата на НЗОК, а злоупотребите били много, течовете на средства огромни и сега като си

дадем отпечатъка това ще спре. Средството предизвикало толкова дебати ни се представя като панацея за спиране на кражбите от НЗОК. От НЗОК признават, че имат информационна кампания за пръстовия “афтентификатор” и това не било реклама. Само че отказват да кажат парите, предназначени за нея от къде са, кой ги е получил и какъв е източника им.
Българските лекари не са крадци и мошеници, ако сред тях има такива, отговорната власт следва да ги посочи, да ги разобличи и да ги подведе под отговорност съгласно законите. Такива действия обаче нито МЗ нито НЗОК са направили досега, случаите са единични. Перверзията на политическото ръководство на МЗ стигна до там да ни обяви за крадци и през реклама в национална медия и да убеждава пациентите, че контролират с пръста си разходите.
Пръстовите отпечатъци, събирани вече в болниците са грубо нарушение на законите в страната и поставят българските граждани в унизително положение, защото хората ги дават днес от страх за живота си и здравето си, а не със съзнанието, че контролират нещо. Когато играеш със страха на хората, почти нищо не те отличава от управляващите на страха, определял живеенето от 1947 до 1989г. Това агресивно и обвинително поведение на управляващите в МЗ и НЗОК има за цел да се прикрият оргомните закононарушения, а именно: Обявяването без законово основание на Обществена поръчка за разработка на софтуер и незаконното генерирани задължителни разходи за болници и лекари, разработването му в нарушение на закона за електронното управление и по специално на чл. 58А от него. Въвеждането на пръстови отпечатъци без нито едно законово основание, базирано на едно решение на НС на НЗОК, атакувано в съда е принуда, а тя е наказуема. Не на последно място е целта да се създаде завеса от факти, които да прикрият истинските проблеми пред МЗ и НЗОК.
БЛС се обяви против въвеждането на системата, но с половинчати действия ръководителите на БЛС на практика станаха съучастници при въвеждането на антихуманната практика и съдействат за разходи, които на практика са от нашите доходи. Ръководството на съюза сигурно е забравило основното мото, с което БЛС бе въстановен. 
Лекарският съюз е създаден за да отстоява професионалните интереси и материалното благополучие на своите членове. Това пише на първите членски карти в БЛС. Заплахата върху лекарското съсловие е огромна и ограниченията, които се налагат рефлектират с вота на недоверие на лекарите към управляващи и система, а вота е ясен – емиграция от страната и напускане на професията.
Категорично, следва да отхвърлим новия начин за регистрация в болниците, следва да искаме да се спазват законите и да се противопоставим на лъжите изречени от институциите и в частност от ръковдството на НЗОК и МЗ. 
Призовавам, с това писмо, ръковдството на БЛС да застане на принципните позиции, които декларира на 65-я си извънреден събор, да заеме активна позиция сега, когато заразата от повсеместна дактилоскопия може да се прехвърли върху всички изпълняващи лекарската професия в извънболничната помощ и диагностиката. 
Призовавам и съгражданите си, да не се подвеждат , че контролират система и разходи, защото това е лъжа и да откажат да дадат отпечтъка си. Уверявам ви – пак ще ви лекуват. Уважаеми журналисти от Дарик, спрете рекламата и върнете парите на НЗОК, ако са ви платили за това. Уважаеми журналисти от другите медии, замислете се и изискайте от радиото да спре лъжата!

13.09.2016г С Уважение: д-р Георги Тодоров
член на БЛС, член на Контролната комисия на БЛС

http://czpz.org


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez