*

ДОБРИТЕ И ЛОШИТЕ ИНВЕСТИТОРИ...

|
ДОБРИТЕ И ЛОШИТЕ ИНВЕСТИТОРИ...

Добрите и лошите правителства

Капитал

Каква седмица само.

Първо, Австрия забрани на банките си да изнасят капитал в Източна Европа. Редица банки обявиха, че замразяват кредитирането и обмислят изтегляне от региона.

След това Германия не успя да намери инвеститори в държавния си дълг, който само ден преди това се смяташе за най-сигурното нещо в Европа.

Инвеститорите панически бягат от Стария континент. Поредицата от събития вещае началото на дълга и жестока кредитна суша и изтегляне на капитал и от България, която като периферна, бедна страна, без достатъчно собствени спестявания, се оказа в епицентъра на финансовите проблеми без никаква вина за това.

Вместо да води битка за всяко евро чужда инвестиция, премиерът Борисов обяви, че не е доволен от много от чуждите инвеститори, искали да печелят твърде много на гърба на населението. В допълнение се разпространи информация за обмисляна преждевременна промяна на законодателството за инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

ВЕИ е единственият сектор, където в момента има някакъв по-сериозен инвестиционен интерес към България. Аргументите отново са същите - инвеститорите щели да спечелят много, цената на тока щяла да се увеличи заради зелената енергия.

Няма инвеститор в света, който да не иска да възвърне инвестицията си. Дали е много или малко, зависи от това колко рискова е средата и конкретният проект. Истинско чудо е, че все още има някой, който иска да инвестира в България.

Истински абсурд би било, ако правителството направи усилия да прогони и тези инвеститори, като смени в движение регламента.

В момента финансовата система на Европа се разпада. Финансовият пазар е като океан по време на отлив, въпросът е не каква е доходността от инвестициите, а дали ги има изобщо.

Да, ако управляващите смятат, че тарифите за слънчева и вятърна енергия са високи, са напълно в правото си да ги променят в следващия регулаторен период, след 30 юни следващата година. Преди това обаче би било абсурдно.

Погледнато макроикономически, няма други проекти, през които в системата да влезе свежа ликвидност и да се създадат стабилни нови парични потоци. Това ще подкрепи и фирмите, ще помогне и на банките да преживеят жестоката финансова криза.

Добрите инвеститори не са тези, които се отказват от печалбата си. Такива няма. Добрите инвеститори са тези, които спазват правилата, създават стойност, работни места и плащат данъци. Лошите са тези, които корумпират правителствата, искат преференции и привилегии.

Добрите правителства са тези, които създават правила, предвидимост в икономиката и уважават върховенството на закона. На тях добрите инвеститори им се доверяват, а това доверие осигурява устойчиво развитие на икономиката.

Лошите правителства са тези, които непрекъснато променят правилата, създават несигурност и предпоставки за корупция, те харесват и работят с лоши инвеститори, които са готови да прекрачват границата.

Двата вида инвеститори и двата вида правителствена политика не могат да съжителстват заедно. В крайна сметка или има правила, институции и икономически просперитет, или - бедна "бананова" държава.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар