*

ДИРЕКТОРЪТ НА "БОРБА С ГРАДУШКИТЕ" ВНАСЯ СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВАЛЕЖНАТА ОБСТАНОВКА В СЕВЕРОЗАПАДА

|
ДИРЕКТОРЪТ НА

Въздушното пространство над Монтана и Враца е изчистено и служители на Агенцията за борба с градушките са в готовност за изстрелване на ракети към градоносните облаци, съобщи инж. Николай Николов, директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".

"До момента сме изстреляли над 11 000 противоградови ракети, като за цялата минала година те са само 5 100. Въздушното пространство над Монтана и Враца е изчистено и служителите ни са в готовност за изстрелване на ракети към градоносните облаци. До момента нямаме още реална стрелба. В района на Видин, Враца и Монтана има 75 ракетни площадки. Полигоните са в Грамада, в Долно Церовене и в Бърдарски геран", допълни инж. Николов. 

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки действа в 6 области на страната, сред които Враца иПлевен. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. 

"2014 година е изключително активна откъм градушки", каза още инж. Николай Николов.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен.

Метеорологичната радарна информация се предоставя в реално врeме на Гражданска защита и Метеорологичните служби към Военновъздушните сили и ръководството на въздушното движение.
До края на деня прогнозата на Министерството на околоната среда и водите е за до 60 литра дъжд на квадратен метър. В 19 области на страната е обявен жълт, предупредителен код за потенциално опасно време. Сред тях са Видин и Монтана.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez