*

ДИОНИСИЕВИ ПРАЗНИЦИ В МЕЗДРА

|

Вечерта на 13 февруари на АК „Калето“ с богата театрално-музикална програма за шеста поредна година се проведоха традиционните Дионисиеви празници. Почитта към тракийския бог на виното Дионис след покръстването на българите, преминава в християнския великомъченик Трифон – нашият покровител на лозарите и виното.

Да уважат празника, на археологическия комплекс се събраха десетки жители и гости на Мездра, сред които кметът на Общината Иван Аспарухов, зам.-кметовете Нели Минева и инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници и общественици.

Младите актьори от Теартална група „ТЕМП“ с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев откриха тържеството с възстановка на античния огнен ритуал „Царят – жрец, Дионис и Виното“, като умело използваха реплики от тракийски сребърни съкровища, намерени по нашите земи. Зрелищният спектакъл на актьорите беше изтъкан от впечатляващо жонглиране с огнени топки и оригинална хореография. Дионисиевият ритуал е създаден от театралната група по идея и с помощта на специалисти от Регионалния исторически музей във Враца, Академия „Орфика“ и сдружение „Бъдеще в миналото“.

За празничното настроение допринесоха и членовете на Експерименталния театър към НЧ „Просвета-1925“ в Мездра. Те направиха своеобразен мост между тракийския бог Дионис и честването на Трифон Зарезан, с което върнаха зрителите на спектакъла към по-близкото минало.

За финал на представлението, възпитаниците на Танцов ансамбъл „Мездра“ към градското читалище с художествен ръководител Мирослав Аспарухов представиха танците „Копаница“ и „Гергьовден“.

Тържеството продължи с дегустация на греяно вино по тракийска рецепта. В специално котле виното срещна огъня и бе подправено с ябълки и подправки като карамфил и черен пипер.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez