*

ДА ПОДКРЕПИМ ЧИНАРА В С. АРЧАР В КОНКУРСА „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2015“!

|

Кметство Арчар отправя молба за подкрепа към всички жители на Северозападна България за  чинара  в селото. През 2014 година красивото дърво спечели конкурса „Дърво с корени 2014“ и е обявено за най-обичано и харесвано дърво измежду 34 номинации в България. Сега участва в надпреварата „Европейско дърво на годината 2015“. В конкурса ще участват 14 страни – Англия,  Уелс, Ирландия, Шотландия, Естония, Испания, Франция. Белгия, Италия, Полша, Унгария, Словакия, Чехия и България.

Гласуването ще стартира на 1 февруари и ще продължи до полунощ (23:59 часа) на 28 февруари. Гласуването ще се проведе на интернет страницата www.treeoftheyear.org , на която ще може да подкрепите българският представител в конкурса- ЧИНАРА от село Арчар. Резултатите ще се оповестят на церемония по награждаване от сдружение „Партньорство за околна среда“ (Чехия) (Environmental Partnership Association), която ще се проведе в Европейския парламент в Брюксел на 22 април 2015 година.

Част от дейностите за популяризиране на чинара от село Арчар са и създаване на интернет страница, facebook страница, twitter!

„Надяваме се, че ще се включите активно в популяризирането на международният европейски конкурс „Европейско дърво на годината 2015“ сред широката общественост. Важно за нас е да има публичност и информираност на гражданите. Трябва да покажем, че нашите дървета имат история, минало и бъдеще, и че те са дървета с корени попивали от традициите на народа ни.

Търсим подкрепа от цялата страна, защото Арчар е село с не много души(около 2 600 души).

Смятаме, че чинара от село Арчар ще бъде достоен представител на Република България в предстоящият европейски конкурс.

Важно е да се обединим и да застанем единно зад кандидатурата на дървото. България заслужава да се нареди на едни от челните позиции, защото би било срамно толкова красива и богата на природни забележителности страна да няма поне призово място за участието си.

Нека покажем на нашите деца как се опазва околната среда, какво се нарича любов към природата и как може 51- но годишно дърво да бъде духовен приятел на човека? Това ще бъде личен пример за урок по родолюбие и почит и уважение към „майката природа“ !“, се казва в писмото на  МИРОСЛАВ ЛЮДМИЛОВ- организатор и ръководител на дейностите свързани с популяризирането на конкурса сред широката общественост!

ИСТОРИЯ НА ЧИНАРА И НЕГОВАТА КАНДИДАТУРА

Ще ви разкажа за един истински приятел, който от десетилетия стои като храбър боец и защитник на местното население в село Арчар. Това е историята на нашето дърво, с което съм израснал аз и няколко поколения преди мен.

Назад във времето, някъде след 50те години, Венелин Пашански донесъл семена от дърво на чинар от Южна България и ги посял в кът на разсадника към Горското стопанство във Видин. Поникнали само 7 фиданки, а от тях само една пристигнала за засаждане в Арчар след дълги спорове.

Тогавашният озеленител, Кирил Николов (моят прадядо), дал предложение фиданката да бъде засадена пред сградата на Съвета и в близост до училището, църквата и читалището на селото.

Засаждането се провело в един ленински съботник през 1963 г. като част от приготовленията за Деня на труда. Фиданката била засадена от моят прадядо Киро и бай Радко Коняра.

Дървото стои като исполин на площада, запазено благодарение на хората и любовта им към него. Всички ние трябва да сме благодарни на началните учители, участвали в засаждането на фиданката и нейното опазване.

Това са първите хора, които са изграждали културата и възпитанието към околната среда и към нашето дърво. Те се грижели за него, заедно със своите ученици. Традицията да се опазва чинара се е предала през поколенията.

Аз също съм участвал в мероприятия заедно с приятели и съученици за почистване и поддържане на дървото и алеята с липи.

Чинарът е част от живота на жителите на Арчар свидетел на битието на селския труженик, страничен наблюдател на дейността на читалището, всяка година посреща малките първокласници и изпраща вече големите дванайсетокласници от местното училище.

Всяка неделя сгушва под своята сянка хората от арчарския пазарен ден и присъства като част от декора на традиционния арчарски събор „Илинден”. Ежегодно в селото се организира семеен празник, наречен „Аз, мама и татко пред нашето дървото от детството”, на който се събира младо и старо. Празникът винаги е под различен надслов, но чинарът е неизменният и найважен участник в събитието.

Специални благодарности се отправят към кмета на село Арчар, Емил Георгиев, който държи дървото да бъде запазено и укрепено. Благодарение на него, в момента е поставен метален пилон под един от клоните на чинара, защото има опасност от счупването му.

Благодарности и към Илиян Славчев и Иван Александров, които са част от екипа, осигуряващ поддръжката на дървото.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар