*

Д-Р РУМЯНА БОТЕВ ПРЕДСТАВИ КНИГИТЕ СИ ВЪВ ВРАЦА

|

Д-р Румяна Ботева представи днес творчеството си пред приятели и почитатели в Ритуалната зала във Враца.

“Зная, че ме очаква ден блъскащ в минутите си чувства и спомени. Да се завърнеш у дома, чиято врата вече не те познава и за която нямаш ключ, но все пак си очакван с добрина е най-високата награда за изживения живот. 
Благодаря не само за чудесната мелодия, но и благодаря за уважението! Добрината в човека не умира, колкото и да бъде мачкана и поругавана! Днес ще разровим времето. Ще вадим тежки спомени горещи като тлеещи въглени, оживели в страници, изписана хартия. Но колкото и горещи, се надявам да не изпепелят хубавото, което ни събира. Човешкото и благородното. Че повода за срещата ни не е само книги, а умиращата само с нас човешка обич", сподели талантливата врачанка д- Ботева.
Специално да уважат д-р Румяна Ботева в срещата-разговор се включиха Нина Борисова - старши експерт в Община Враца, Валя Панова - Председател на Конфедерация на българските писатели, ученици от ЕГ "Йоан Екзарх" с учителя по литература Косьо Костадинов, ученици от СУ "Христо Ботев", студенти от филиала на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" - филиал Враца, Почетният гражданин на Враца д-р Карина Сълова и нейни колеги от болницата във Враца, бивши колеги на д-р Румяна Ботева.
“Книгите на Руми са поглед към историята на България след 1878 г. през погледа на емигранта, напуснал Родината ни след тоталитаризма и достигнал академични върхове в медицината в Швеция. И въпреки дългодишния живот в Скандинавския Гьотеборг, Руми в съпоставителен план показва, че националистическата й нагласа клони към България, въпреки благодарностите към страната, която и дава втори живот -Швеция. Боготвори звучността и описателността на българския книжовен език, пред сухия техничарски шведски език”, каза при откриването верният приятел на д-р Ботева и изявен общественик Илиян Нисторов.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez