*

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ЖИЛО ЗА РЪЧНА СПИРАЧКА? АКО НЕ, ТО ВИ ПРИКАНВАМЕ ВЕДНАГА ДА ПОПРАВИТЕ ТАЗИ ГРЕШКА

|
ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ЖИЛО ЗА РЪЧНА СПИРАЧКА? АКО НЕ, ТО ВИ ПРИКАНВАМЕ ВЕДНАГА ДА ПОПРАВИТЕ ТАЗИ ГРЕШКА

Да си добър шофьор съвсем никак не означава само и единствено да можеш да управляваш колата си по възможно най-добрия начин. Да си добър водач на превозно средство преди всичко означава детайлно и задълбочено да познаваш основните технологични специфики на автомобила – така винаги правилно и бързо ще се ориентираш при възникването на някакъв тип проблематична ситуация. Покрай тази тема решихме днес да ви запознаем със същността на част, наречена жило за ръчна спирачка – в случай, че до момента не сте чували за подобен автомобилен компонент, то е крайно време да поправите тази грешка.

Какво представлява жило за ръчна спирачка? Защо е важно да сме запознати със същността му?

Една от най-важните системи при устройството и управлението на един автомобил категорично е спирачната система. Важно още от началото да разясним, че едно превозно средство притежава две спирачни системи – първична и вторична.

Споменатото вече жило за ръчна спирачка притежава ключово участие при вторичната спирачна система. Неговата роля е да осъществява свръзката между задните колелета и ръчната спирачка, разположена в купето. С негова помощ съумяваме да блокираме задните гуми и или да спрем автомобила от движение, когато ситуацията налага това, или да го застопорим на едно място в случаите, когато искаме да го паркираме на място под наклон.

В същността си всяко едно жило за ръчна спирачка представлява метална оплетка, която е грижливо предпазена от гумено уплътнение или шлаух. Целта му е да минимизира прякото съприкосновение на компонента с обграждащите го части от автомобила и да се предотврати максимално риска от настъпваща повреда.

Разбира се, нито една част от устройството на колата не е застрахована от повреди и проблеми. Важно е да споменем, че жилото за ръчна спирачка се използва изключително често в ежедневното шофиране и паркиране – ето защо е много вероятно в даден момент то да се износи, което, от своя страна, да доведе до скъсване или разтягане. Подобни случаи изискват своевременна поправка на жилото или задействане на план по неговото отстраняване и замяната му с ново.

Важно е да поддържаме жилото за ръчна спирачка изправно и по друга причина – в случай, че първичната спирачна система откаже по време на шофиране, то веднага трябва да опрем до използване на вторичната. Ефективната й намеса не би могла да бъде възможна без изправно жило за ръчна спирачка, което да спре движението на превозното средство.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар