*

ЧИПРОВЦИ ПОЧЕТЕ ЕДИН ОТ СЛАВНИТЕ СИ СИНОВЕ

|
ЧИПРОВЦИ ПОЧЕТЕ ЕДИН ОТ СЛАВНИТЕ СИ СИНОВЕ

На 15 март, датата на началото на  Унгарската революция  от 1848 – 1849 г. е национален празник на Унгария.Това бе поводът н. пр. Текла Харангозо,  посланик  на Унгария в София да се поклони пред паметника на Стефан Дуньов в Чипровци.Герой  на унгарската революция, съратник на Лайош Кошут , награждаван от Джузепе Гарибалди, Стефан Дуньов е обявен за национален герой на Унгария, Италия и България. На площада, който носи неговото име в Чипровци тази сутрин се развяха националните флагове на трите държави, прозвучаха унгарски и български ритми.

„В Чипровци не живеят унгарци, но всяка година посещаваме този прекрасен край, за  да се поклоним пред един от героите на унгарските освободителни борби  Стефан Дуньов, чието семейство е от този град. Благодарни сме на ръководството на  Чипровци , че полага усилия за запазване жив спомена за унгарската революция. Това укрепва дружбата между нашите два народа”, каза  пред събралите се посланик Т. Харангозо.

„ Горди сме , че един град в Южна Унгария – Винга, в който са се заселили чипровчани прокудени от родината след голямото въстание срещу турците, се е превърнал в значим културен център, който пази българските традиции.  Стефан Дуньов се е превърнал в символ на борбата за свобода и съвършенство,” заяви  кметът  на Чипровци Пламен Петков.

Улици в унгарската столица Будапеща, в родния му град Винга, както и в София днес носят името на Стефан Дуньов.  В старопрестолно Търново е открита паметна плоча на видния банатски българин. На нея е изписано на български, унгарски и италиански език: „Стефан Дуньов – достоен син на българския и унгарския народ, офицер и герой от освободителните борби на Кошут и Гарибалди.” Паметник на Стефан Дуньов има и на  Хълма на гарибалдийците в Рим.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez