*

ЧЕРЕПИШКИЯТ МАНАСТИР „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ ОЧАКВА ПОКЛОННИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ЗА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

|

На 15 август Българската православна църква чества един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. На този ден е храмовият празник на единствения действащ манастир на територията на община Мездра - Черепишкия манастир „Успение Богородично“.

Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер от 17:00 архиерейска вечерня с последованието „Опело на Пресвета Богородица“ в съборния манастирски храм, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Утре от 8:30 часа е началото на архиерейската света литургия, която ще бъде отслужена от Врачанския митрополит Григорий в съслужие с игумена на манастира - Негово Високопреподобие архимандрит Йоаникий, и със свещеници от епархията.

Празничното богослужение ще завърши с многолетствие и водосвет за здраве.

По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира ще бъде раздадена овнешка курбан чорба.

В навечерието на Успение Богородично миряни от съседните села Зверино и Игнатица, членове на Пенсионерски клуб „Златица“ - Зверино и служители на Общинско предприятие „Чистота“ – Мездра придадоха приветлив вид на манастирския комплекс като окосиха зелените площи и премахнаха избуялата растителност около подстъпите към светата обител.

Снимки: Борис Кръстев, Павел Петров

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez