*

ЧАСТ ОТ ПРОЕКТИТЕ В ПЛОВДИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА НЯМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРЕЗ 2019 г.

|
ЧАСТ ОТ ПРОЕКТИТЕ В ПЛОВДИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА НЯМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРЕЗ 2019 г.

Част от проектите, с които Пловдив е кандидатствал за Европейска столица на културата, няма да успеят да се реализират през 2019 година, заяви министърът на културата Боил Банов пред бТВ.

На 12 януари градът официално става Европейска столица на културата, но по думите му е видимо, че изпълнението на някои от тях ще се забави.

Един от тези проекти е емблематичното за града “Кино Космос”, което тъне в разруха. Кметът Иван Тотев оправдава забавянето на ремонта със законови пречки, както и с неизяснения въпрос с авторските права върху проекта за сградата. Ремонтът на площад “Централен” пък започна едва през август миналата година и ще продължи и през 2019 г.

“По-важното е, че като е започнат площадът, той ще стане. Най-добре би било да е в годината на столица на културата, но най-важното е да се случи и да стане”, коментира Банов.

По думите му 20-те милиона, които дава държавата за събитието, са отишли за инфраструктурни проекти.

Пловдив притежава естествено очарование, надявам се и културната програма да е богата, отбеляза Банов.

Ще има много събития, отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света, убеден е министърът на културата.

“За Царските конюшни съгласувахме проект за временно укрепване на покрива. Разговаряме със столичния кмет Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, тяхното решение ще е в посока център за изкуства, музей“, посочи Банов. “По-сложното е, че те са смесена собственост, не само държавна, което би улеснило нещата“, допълни министърът.

Той отбеляза, че тази година в бюджета на Министерството на културата има 20 милиона лева повече, отделно са отделени повече пари и по общините за култура.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez