*

ЦЪРКОВЕН ПРАЗНИК В СЕЛО БЕЛА РАДА

|
ЦЪРКОВЕН ПРАЗНИК В СЕЛО БЕЛА РАДА

 Църквата в село Бела Рада носи името на Св. Великомъченик Прокопий. Тя е осветена на 8 юли 2007 година. За да отбележат празника, хората се събраха пред сградата на кметството, заради дъждовното време. Сред поканените гости беше заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов. Той поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Общината Огнян Ценков. „Приветствам ви за инициативата да организирате това събитие и възпитавате у хората уважение към местните традиции и православната вяра. Убеден съм, че и занапред ще работите съвместно за възраждането и развитието на своето селище, за добруването на хората, които живеят тук. Пожелавам на всички да бъдете здрави, да посрещате заедно много хубави празници, да има благоденствие и късмет за вас и вашите семейства!” – пише в адреса.

По традиция на този ден се приготвя курбан, който бе благословен от Видинския митрополит Даниил. Негово Високопреосвещенство извърши водосвет и призова да спазваме традициите, защото те са извор на живот. „Нека Св. Прокопий да пълни домовете ви с всички блага, да дава здраве, мир и добруване” – каза владиката.

Верка Монова, кмет на с. Бела Рада, благодари за пожеланията и за съдействието от страна на Община Видин и тази година да бъде осигурена възможност на жителите да отбележат своя духовен празник. След това всички присъстващи опитаха от агнешкия курбан.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez