*

БСП-ВРАЦА С ПОЗИЦИЯ: БОРИСОВ ОТНОВО СЕ ПОДИГРА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА

|
БСП-ВРАЦА С ПОЗИЦИЯ: БОРИСОВ ОТНОВО СЕ ПОДИГРА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА

Позиция на Областен съвет на БСП – Враца

От години слушаме как властта се грижи за Северозапада, как той процъфтява под крилото на управляващите. Но действителността е коренно различна и само в рамките на няколко дни бяха отправени два звучни шамара към най-бедния регион не само в България, но и в целия Европейски съюз. Първия е свързан с приемане на Закона за държавния бюджет за 2021г, а втория е свързан с постановление на Министерски съвет 360/10.12.2020г, с което се разпределят 264млн.лв от парите на данъкоплатците.

Още през месец май, с приемането на първите социални и икономически мерки настоявахме за ясна подкрепа на областите от Северозападна България, настоявахме за целево финансиране и специален антикризисен план за слабо развитите региони в страната и предупредихме, че поставянето под общ знаменател със столицата и икономически развитите региони ни обрича на продължаваща бедност, масови фалити и тежко обезлюдяване. Призовахме за незабавна подкрепа на най-засегнатите от кризата и държавна политика за запазване на работните места и доходите на работещите в региона и предупредихме, че съсредоточаването в единични инфраструктурни проекти не решава проблемите в региона, а е средство за финансиране на кръга от фирми на властта.      

Приемането на Закона за държавния бюджет за 2021г се превърна в пореден фарс и пореден шамар за региона. Липсата на целенасочена държавна политика за подкрепа на областта, крайно неефективните социално-икономически мерки и прикриването на поредните кражби зад скромни социални плащания на цената на огромен дълг се превърнаха в запазена марка на управляващите при гласуване на Бюджет 2021.

Липсата на работещи институции и системното им неглижиране доведоха до поредното безумие на премиера Борисов с последното разпределение на 264млн.лв. Във време на тежка здравна, социална и икономическа криза да концентрираш целия този ресурс в поредните строителни площадки, без да отчиташ реалните нужди на хората, е не само проява на пълно управленско безсилие, но и на откровен геноцид към областта. Вън от всякакво съмнение е истинската цел на това решение и тя е свързана с осигуряването на гласове за предстоящите парламентарни избори.

Не приемаме безхаберието на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, което ни води към неминуема социалната и икономическа катастрофа. Властта остана глуха за проблемите на Враца и региона, а представителите и на местно и национално ниво угодно мълчат за да не загубят удобните си постове. Това мълчание доведе областта до бедност, нищета и обезлюдяване, това мълчание прогони десетки хиляди от домовете им за да търсят препитание и достоен живот за семействата си, това мълчание е на вашата съвест, уважаеми управляващи и то няма да ви бъде простено!

 

                                                                                    Ивайло Лилов

                                                                                    Председател на Обл на БСП - Враца


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez