*

БСП СЕ РАЗТРЕВОЖИ ЗА БОЛНИЦАТА ВЪВ ВРАЦА – ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ, ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ!?

|
БСП СЕ РАЗТРЕВОЖИ ЗА БОЛНИЦАТА ВЪВ ВРАЦА – ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ, ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ!?

Силна тревога за врачанската болница изразиха днес на пресконференция народните представители от БСП д-р Валентина Найденова и Николай Иванов, както и областният лидер на червените Иво Лилов. Медийната изява щеше да е много смешна, ако не беше толкова тъжна, гарнирана с достатъчна доза нахалство, да не кажа наглост. Изключвам доведената д-р Найденова, която видимо не беше запозната с предисторията на затъването на болницата. Както и Иво Лилов, който волю-неволю ще трябва да носи греховете на свои другари.

Не може да не се съгласим с изразената от социалистите теза, че действията на здравното министерство са мудни и твърде неясни. Че в продължение на една година слушаме само празни обещания за оздравителни и спасителни планове. Че търпението и доверието е напълно изчерпано.

В никакъв случай обаче не можем да се съгласим с направения анализ за финансовото състояние, в който разглеждат 2016 и 2017 година, сякаш дълговете на болницата са натрупани през тези две години.

В никакъв случай не можем да приемем без възмущение Николай Иванов да рони сълзи за болницата и да дава рецепти за спасяването й. Защото ако той е забравил при кой управител дълговете на здравното заведение се увеличиха главоломно, то работещите в болницата и гражданите не са. За да опресним паметта на екскмета Иванов, припомняме, че червения другар Светозар Луканов, който беше заместник-кмет в неговия екип пое поста директор на болницата през септември 2013 година и управлява до лятото на 2016-а.

При встъпване в длъжност, Луканов завари около 4 млн. лева дълг, а при смяната му, болницата вече бе задлъжняла с близо 13 милиона лева, запорирани сметки, както и бъдещи вземания от здравната каса. Припомняме и за мъчителните процедурни игри, които продължиха близо две години и имаха за цел единствено запазването на управленския пост от Светозар Луканов, макар на всички да беше ясно, че това е за сметка на все по-затъващата в дългове болница. Дори когато подаде оставка, Светозар Луканов не събра сили да признае, че носи вина за тежкото състояние на управляваното от него лечебно заведение.

И тъй като социалистите показаха сърцераздирателна тревога, нека прочетат становище на бившия здравен министър Петър Москов, който казва:

„...Към 31.12.2014 г. общо финансовият резултат, включващ непокрити загуби от минали отчетни периоди, е в размер на 7 893 хил. лв., като този размер НАДВИШАВА размера на записания капитал на дружеството /към 31.12.2014 г. последният е 3 968 хил. лв. И представлява основен капитал в размер на 2 857 хил. лв. И неконтролиращо участие в размер на 1 111 хил. лв./.

Приложено представям справка за размера на задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца, в т.ч. просрочени, като следва да се има предвид, че към настоящия момент в Министерството на здравеопазването е получена информация само за размера на просрочените задължения към 31.03.2016 г. / 8 027 хил. лв./, а данните за общия размер на задълженията към 31.03.2016 г. ще бъдат представени от лечебното заведение в министерството до 30.04.2016 г....“, се казва в отговора на министър Москов.

Справката за размера на задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ АД – Враца, представена в Парламента показва, че към 31.12.2013 г. общият размер на задълженията са в размер на 6 646 хил.лв., в т.ч. просрочени – 2 645 хил.лв.;

Към 31.12.2014 г. общият размер на задълженията е 8 019 хил.лв., в т.ч. просрочени – 4 522 хил.лв.;

Към 31.12.2015 г. общият размер на задълженията е 10 635 хил.лв., в т.ч. просрочени 7 202 хил.лв.;

Към 31.01.2016 г. общият размер на задълженията е 10 910 хил.лв., в т.ч. просрочени – 7 643 хил.лв.;

Към 29.02.2016 г. общият размер на задълженията е 11 173 хил.лв., в т.ч. просрочени - 7 877 хил.лв.“

Как ви се струва? Тревожно, нали?

Няма как да не попитаме местните социалисти – Защо не се разтревожиха през 2010 г., когато техният другар Владислав Иванов позволи да се създаде болница в болницата и на всички беше ясно, че това ще е пагубно за МБАЛ „Христо Ботев“?

Защо не се разтревожиха, когато техният другар Светозар Луканов трупаше безконтролно дългове, купуваше скенер на тройна цена? Защо не се разтревожиха, когато фирма „КАМБА“ доставяше хранителни продукти на болницата на фантастични цени – вижте линка.

http://contracts.bivol.bg/?q=%40%28executant%2Cexecutant_eik%2Cexecutant_full%29+106503454

Защо не се разтревожиха, когато здравното заведение стана убежище за една част от „доброволно“ напусналите ценни кадри на община Враца, които си тръгнаха със завидни обезщетения, но с експертизата си в обществените поръчки намериха пристан при другаря Луканов?

Защо не се разтревожиха от безогледното поведение на някои началници на отделения, които „прекарват“ времето си в държавната болница, а лекуват в частните си кабинети, или от мародерските набези на кафяви медии, услужливо осъществявали информационно обслужване на МБАЛ „Христо Ботев“. Каквото и да означава това?!

Разбира се, нормално е опозицията да използва всяка възможност, за да заяви позиция. Но, когато става въпрос за врачанската болница, ръководството на БСП е по-добре да замълчи.

И за да завършим, най-добре е социалистите да запазят тревогите за себе си. Защото всички добросъвестни лекари и медицински работници, които са давали и дават знания и енергия да се грижат за пациентите, въпреки трудностите, нямат никаква нужда от тях.

А че министерството на здравеопазването ни е оставило на произвола на съдбата, е безспорно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez