*

БСП БИЕ ТРЕВОГА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОБЛАСТ ВРАЦА

|

„Парадоксално е чрез закриване на отделения в болници да спасяваме лечебните заведения! Няма как това да се аргументира с липса на пациенти и да се търси положителен икономически ефект. Последните 2 години в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца са закрити стратегически отделения като неонатология, инвазивна кардиология, урология и инфекциозни болести. По този начин болницата вече не разполага с всички възможности за предоставяне на комплексно лечение. Решение на проблема не се взема карайки пациенти да пътуват по над 100 км. до болниците във Видин и Монтана. Това е животозастрашаващо“. Това заяви по време на пресконференция на БСП във Враца проф. Георги Михайлов-член на здравната комисия в парламента. Той изнесе данни, от които става ясно, че дълговете на врачанската болница за миналата година са се повишили с около 1 млн. и половина и вече са над 17 млн. Възнаграждението на лекарите е спаднало с близо 100 лв. за сметка на администрацията, която е повишила заплатите си. Според проф. Михайлов е належащо изготвянето на системен анализ, обхващащ демографска характеристика, заболеваемост, наситеност на лечебни заведения, според вида им и обезпеченост с кадри.

По темата се включи и областният лидер на БСП-Враца Иво Лилов.

„Демографската криза не е причината за състоянието на болницата. В момента тя е в плачевно състояние и подмятания от типа, че се водят преговори с кредитори вече нямат смисъл. Нито една банкова институция няма да помогне на болница, чиито задължения надминават всичките и активи (сграден фонд, земя, апаратура)“, подчерта Иво Лилов. Той представи и анализ на оздравителния план на лечебното заведение.

„Това е един ликвидационен план за болницата, а местните институции останаха глухи за проблема. Той е с период до края на 2019 г. и според него задълженията й вече трябва да са в размер на около 2 млн., а не са, а приходите на МБАЛ „Христо Ботев“ да са близо 15 млн. Реалността обаче е друга, приходите от оперативната дейност са под 10 млн.“, допълни още областният лидер на БСП.

От червените заявиха, че очакват отговори и решения на проблема, а не празни приказки.

„Откриваме заводи, а няма кой да лекува хората. Време е за действия, а виждаме само липса на реакция от страна на областна и общинска администрация. Основен приоритет на всички трябва да бъде запазване на областната болница, обема и на дейности, да се направи нов, но реалистичен оздравителен план и държавата да влезе в ролята си, стабилизирайки дейността на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца“, подчертаха още от БСП.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez