*

БОТЕВСКИ ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ /БОК/ 2016 Г. – ВРАЦА

|
БОТЕВСКИ ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ /БОК/ 2016 Г. – ВРАЦА

Лицата и идеите от БОК 2016 - Враца са новата хибридност, синтезирана около кмета Калин Каменов. И поради това още след първото му заседание някак си не мога да повярвам в силата и възможностите на този "крилат" отбор. Защото в повечето от тезите на  комитетаджиите, изплува смесица от преопаковани вехти завети на класическата лява мисъл от началото и средата на 20-ти век. Като например - "да задраскаме някои хора", "не правете дребнобуржоазни номера, въвеждайки регламент на изказване" и "що па ние да внасяме пари", споделени от милия човечец и храбър дописник на в- к "Работническо дело" - бай Илия Борисов. Това, съчетано с примитивната носталгична мисъл за дългогодишен брой участия в БОК - Враца, сякаш броя участия е великото и значимото, а не  това какво са допринесли лично всеки един за да почустват гражданите и гостите на Враца своя урок по патриотизъм, национално самочувствие и лично удовлетворение от духовна възвишеност от споделената културна стока. Казвам стока, защото не си спомням до 2015 г. Враца да е имала чак пък световно запомняща се програма за честване на Ботевите дни /която струвайки пари си е чиста културна стока, "произведена" с парите на врачанския данъкоплатец/, но манипулативната схема за усвояване на "едни пари" за тази програма, бе явна и понякога скучна защото "ОПАКОВКАТА" /експертността на културтрегерите/ беше посредствена в повечето от случаите.

Изхождайки от патетичните изложения на някои от комитетаджиите и с цел да се урегулираме около реални а не във виртуално- кичозни идейни предложения, ясни от произнасянето им, че са гротескни, скромно предложих - ВСЕКИ ЧЛЕН НА БОК - 2016 г. да внесе лично по 1000 лв. по сметка на комитета, наивно надявайки се да опровергаем поне в 21 век Ботевия  "Патриот" /... душа дава за наука за свобода .... но не свойта душа братя, а душата на народа .../. Не за друго, а да не трошим залудо едни изстрадани 120 000 лв. на данъкоплатеца врачански, който и хал-хабер си няма за идеите, идеолозите и комитетаджиите по честването на поета-революционер, неговата чета и дейността на Врачанския революционен комитет от 1876 г.

Втората лукава теза, прокрадваща се в този  "Културно-юнашки" отбор е ТРАДИЦИОНАЛИЗМА на разбиращите от култура и културни програми - универсалното лепило на бивши и настоящи "щатни" врачански културтрегери, за великите им идеи и тяхното огромно желание - точно тяхната експертна идея да се одобри и подплати парично с обществените пари - друг е въпросът "Как се измерва културния професионализъм и не е ли му рядка почвата у Враца?"

Несъмнено Враца е пред своя Рубикон, но не заради енергичността на младия и иновативен кмет Калин Каменов и не заради опита да му се "наложи" някаква посредствена, но скъпа програма по честването на Ботевата епопея и дните на Враца, а защото НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ, ДОНОСНИЦИ НА ДС и хора РАЗРУШИЛИ ОБЩИНСКА И ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, контролираха и контролират, опропастяваха и опропастяват шансовете за развитие, в това число и културно на Враца. Такива има  подвизаващи се и в БОК 2016 - Враца, които плениха Враца и сега видимо се опитват да провалят Председателя Калин Каменов и Ботеви дни 2016 г., защото не искат идеите им ДА СЕ СПОДЕЛЯТ С МНОЗИНСТВОТО ВРАЧАНИ или дори с доказани национални експерти, носещи МОРАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ за характера, идейността, мащаба и ефекта на усвояване от народонаселението на програма за национално честване.

Та, бидейки за пръв път избран член на БОК 2016 г. – Враца, с нездрав интерес прочетох проекта за "Културни прояви по повод на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета" /и възмутително-съзнателно  по милиционерски пропуснато от чиновници да се допише "... и Врачански революционен комитет", чиято изключителна роля е ноторно доказана, както за  "маршрута" на Ботевия подвиг, преминаващ през Раховска и Врачански каази, така и с цялостното "спонсориране"  на Ботевата чета за закупуване на оръжие чрез Мито Цветков - Бакалбашийски /че в раздел "Традиционни и официални изяви" - 3D МАПИНГ/ не че врачани не разбират от ИЗОБРАЖЕНИЕ /е било традиция и официална изява и неуточняваща на какво ще е това изображение на бог Арес, на фалическо шествие, или на гънките на мозъка на някой от комитетаджиите 2016 г. Нещо повече в "нахвърляните" набързо от чиновниците проекто-изяви, не се разбира кой и как ще изпълни изявата, каква е идеята за изявата и предполагаемата аудитория /т.е. върху какъв брой и вид хора би оказала въздействие, както и какво въздействие, историческо, патриотично, родолюбиво, социално и т.н./, и най-важното - "цената" на тази изява /поне така се прави в цивилизованите държави с публични средства, целящи да мотивират релацията  цена - ефект върху аудиторията, защото другото би било шоу и риск на шоумена, а не като в нашия случай има едни 120 000 лв. за прояви - тоест поставяне на коня зад каруцата/.

Примерът с мнимата гордост на БОК – Враца за това, че са правени "богати" програми с емоционално-патриотичен заряд не убеди тези първочленуващи като мен, че всички са възприемани от широката общественост с добра оценка /какъвто например е "затвореният за избрани" в ДК - Враца празничен концерт преди зарята или кичозният пърформанс на някакъв клуб "Традиция", безумно тичащи напред-назад ентусиасти в турски и не баш и български и не баш униформи от онова време. И очевидно се вмества в представите на мнозинството комитетаджии за тържественост и празничност, НО ИЗДАВА ТОТАЛНОТО НЕПОЗНАВАНЕ на съвременните културни похвати за програми от такъв род, целящи МАСОВОСТ НА ВЪЗПРИЯТИЕТО ИМ И ПОСЛЕДВАЩО МАСОВО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ. Подтекстът пък на тази "гордост" беше - ние старите какво можем -  а вие младите що не ни слушате ...

Е ... много български градове с днешно завидно благоденствие, далеч след Враца се сдобиват с национална празничност и културалност, а някои дори спечелиха да бъдат и с европейска такава, пък техните граждани и организационни комитети не живеят по-различно от врачани /и то не от проблема че у Враца гарга

не каца/. А защото нищо от това, което "произвежда" като култура НЕ Е ФУНКЦИЯ НА НЯКАКВА ОСОБЕНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ ИЛИ ПРЕДИМСТВО на Враца и, което да може да се пренесе от работата на предишните БОК - Враца и участниците в досегашните програми. Нещо повече, много, ама много малко се усещаше от тази култура извън пределите на Враца. Защото Враца изостана "технологично" и само ниското "качество" на потребление на тази култура /слаба възможност на врачанина да плаща за - музей, театър, филхармония, духов оркестър, библиотечна и читалищна дейност/, както и възложената ни от държавата културна задача, позволяваше на врачани да развиват тази култура. Ако бяхме като Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Русе/ не ми се и мисли да се равняваме с Пловдив, София, Варна/, съм сигурен, че щяхме да правим съвременни, национални, културни програми и чествания, дори да изнасяме култура и навън /оставям настрана въпроса с поругания паметник на Христо Ботев,  сътворен от проф. Густав Еберлайн  от 126 год., което е първия в България опит за внос на западна пластично-монументална  култура и която врачани съсипаха, а в БОК 2016 г. се чу мучене и роптаене срещу мотивираната идея на млади хора да го въстановят/.

А тия дни Враца освен, че е вътре с едни има-няма 30 милиона след "Водния цикъл" и "мъдрото" обезкултуряване на града ни от кмета Николай Иванов, но и с тази така представена "Проекто-програма", се усеща намерението да се досъсипе с публични пари културата около Ботеви дни - 2016 г. Видни са предложенията, направени от "Център за работа с деца", Регионална библиотека "Христо Ботев", Регионален исторически музей, Симфониета Враца, Младежки дом - Враца, Дружество на писателите - Враца, КДК - Враца, НЧ "Развитие" - Враца, МК "Ботев път", Кирил Андровски, Искрен Красимиров, Виктор Кръстев, Дружество на есперантистите - Враца, Държавен архив - Враца. Но не е ясно какви пари ще "глътнат" тези предложения и кой ще ги осигури! Врачани пък без да познават механизмите за "социално преразпределение" на пари за култура от бюджета питат - НЕ Е ЛИ ТОВА ЕЖЕДНЕВНАТА ИМ РАБОТА НА ТЕЗИ КУЛТУРНИ ПРЕДЛОЖИТЕЛИ, ЗА КОЯТО ИМ СЕ ПЛАЩА ЕЖЕМЕСЕЧНО - та ще трябва да се ползват допълнителни бюджетни пари за културни мероприятия за които 2-ри юни се явява годишния отчет за дейността им? Само един "юнак" се е "престрашил нескромно" да си дефилира идеите с многозначителната разтеглива дума "СЪФИНАНСИРАНЕ" за един скромен иск от бюджета на Община Враца за 10 500 лв. /защото може би не му остана време в зала да обясни, че продукцията му е с мащаба на възможностите на Фредерико Фелини  и ще се осъществява от "Метро Голдуин Майер"/. Другите предложители въобще не споменават за цената на "стоката", белким кмета Каменов опере морално пешкира пред врачани заради "културните предложения" на всички.

Та, като стана реч за пари, идеи и идеолози, в този така пъстър БОК 2016 - Враца /и с по-голяма доза наивитет в действията си от БРЦК 1876 г./, се сещам, като първочлен и аз да попитам - то всички членове бяхме утвърдени поименно със санкцията на ОбС Враца, а преразпределението на парите /ако остане да се харчат общински пари, щото видях начумерени физиономии срещу мен да извадим от джоб по 1000 лв./ за идеите и самите идеи няма ли да се утвърдят пак от същия орган на представителната демокрация у Враца? Или болшинството от разбирачите "носталгици", които обективно посочих в началото /номенклатурчици, доносници на ДС и разрушители/, ще преразпределят по Соломоновски "едни пари" за едно "патриотично" мероприятие, натрисайки отговорности на Калин Каменов /а не на личния си паричен разход/, неразбиращи за сетен път една от причините за "евакуацията" на хиляди врачани.

Време е БОК 2016 - Враца да разбере до второто си заседание през м. февруари 2016 г., че с "колективна отговорност"  няма да станат частни дела, а всеки си има своята сметка и ДА СИ ПЛАЩА СПОРЕД НЕЯ - ПАТРИОТИЧНО, а не с душата на врачани !

                                                                                                                               Илиян НИСТОРОВ

                                                                                                                                     икономист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар