*

БОТЕВИ ДНИ 2016 г. - НЕ НА БОЛШЕВИШКИЯ СОЦИОПАТИЗЪМ

|
БОТЕВИ ДНИ 2016 г. - НЕ НА БОЛШЕВИШКИЯ СОЦИОПАТИЗЪМ

Защо Ботевският организационен комитет /БОК/ 2016 г. не трябва да се сраства с опасен политически идеализъм? Става дума за скритото преклонение на болшинството от този му състав пред близкото /поне от 25 години насам/ организиране на честването на Ботеви дни и празници на Враца. Вероятно предишната ми публикация "БОК 2016 - Враца" е очаровала едни, а други е разочаровала и вероятно разочарованията и очарованията ще продължат и след тази. Но трябва да кажа мнението на болшинството врачани, че постоянно във Враца едни и същи хора /и като физиономии и като тип/ удостояват с внимание, възможности и почит - едни и същи герои и злодеи, мишоци и бунтари, бюрократи и предприемачи, идеалисти и реалисти. И девалвираха културата и празничността във Враца. Нещо повече - Враца от дълги години /чрез "избрани" комитетаджии в БОК/ почита с еднаква /равна/ почит и внимание и едните и другите, ПОСТАВЯЙКИ ПОСТОЯННО ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО между свобода и зависимост, между можещ и неможещ, между харизматичност и отвратеност, между заслуги и служебни задължения, между социализъм и социализация, между човек и човекоподобно, между лидерство и кариеризъм, между почит и непочтеност. При това аз и болшинството врачани не вярваме на брътвежите, прокарвани от известно време насам, /нещастно дори филмирани/ от разни льольовци, ЧЕ ВРАЦА Е ОБРЕЧЕНА И ПРОКЪЛНАТА, а съм на твърдото мнение, че това са отчаяни действия на социопатията /на хора неудовлетворени да блеснат и осребрят културните си възможности и морално - духовни "заслуги" към Враца и врачани/, върху напоителното поприще на врачанската недоправена демокрация.

И ако врачани недоумяват - как този идеализъм може да бъде опасен, му отговарям, че с някои идеи и идеолози конституирани в БОК 2016 г. МОЖЕ! Пък и когато е и популистко-политически също може! В тази връзка още на първото заседание на БОК 2016 г. чух немотивирано изказване на зам.-председателя на НС - Явор Хайтов да предлага в програмата за Ботеви дни 2016 г. да се включи среща и сътрудничество между кмета на Враца Калин Каменов, който е и Председател на БОК 2016 г. с Боян Ботйов /европейски самозванец със синонимно име на лицето Боян БРЪНЧЕВ/ - Председател на фондация "Христо Ботйов". Да де, но... в залата където заседавахме, ехидно се усмихваше на това популистко предложение журналиста Кирил Андровски, който малко преди това представи проекта си по издаването на "Ботев лист" 2016 г. и в който със сигурност щеше да представи разследващ  материал на свои колеги, доказващ, че същият този Боян Брънчев Ботйов НЯМА КРЪВНА ВРЪЗКА с рода на поета-революционер Христо Ботев. Ами ако това се допусне да се случи - на кого ще тежи моралната отговорност за този измамен популизъм?

При тези детерминирани от всеки комитетаджия идеи и контраидеи /по схемата - ние толкова си можем/ за "осъществяване" от БОК 2016 г. - Враца, съм убеден, че всеки врачанин би изпитал нужда, НЕУСТОИМО ЖЕЛАНИЕ да захвърли от плещите си "пъстрите" одежди на КУЛТУРАТА и ЦИВИЛИЗАЦИЯТА и да се хвърли в мазохистична наслада на върха на БОТЕВАТА САБЯ, дръзнала да посече не един и друг тиранин /физически и духовен/ на отечеството ни.

Тази лудост  в релацията на светлината и сянката съм убеден, че ще доосополи празничността с назначаването /а не с признаването, както би трябвало да стане по много и обективни критерии/ на беса човешки по "предложенията" за почетен гражданин - където сигурно ще изникнат десетки желаещи от "Ботевия род" /също като "активните борци срещу фашизма", които се пръкваха чак до 1989 г. /наследници, разни имитатори и рецитатори, аниматори, дегустатори, декоратори и тем подобни "модератори на заслуги", които без свян, срам и морал ще търсят лобисти в БОК 2016 г. - Враца и ОбС - Враца /както неморално ставаше досега/ да ги прогласуват за 1000-те лева почетност, а не заради някакъв принос към Враца, врачани и тяхната многовековна културна и духовна идентичност. При такъв болшевишки рефлекс врачани доказано неоправдано са наказвани да носят измамната социална маска на културната традиция - особено, като се вгледа какви "почетни граждани" са удостоявани за принос към Враца и врачани като - маршал Толбухин, Георги Димитров, Пеко Таков, Тано Цолов, Димо Дичев, Сава Гановски, Калиник, Илия Борисов, Румен Павлов. И впоследствие врачани са си плащали /дано сега пресечем това плащане/ за тази лобистко-измамна културна маска на дехристиянизиращата ни се общност, която с еднаква неумолимост поставяше на врачани и игото, и кафявата чума и болшевизмът.

Друг такъв френетичен идеалист-даскал-артист, дрънкащ наляво и надясно една втръснала до безумие теза, хибридно надъхвана от комунистически врачански недоразумения, че поета революционер Христо Ботев е роден в едно село от Врачанска кааза, упорито се подбутва от "анонимни интелектуалци" срещу едни пари, да го облекат като Ботев и да го показват пред врачанските деца, като мечка на цигански панаир. Щяло да  " ... бъде ного интересно децата да видят как е изглеждал Ботев". Друго си беше, ако тоя народен артист и подбутващите го интелектуалци се бяха  запознали с критиката към големите в тоя бранш Иван Братанов /изиграл образа на Христо Ботев в единствения филм "Свобода или смърт"/ Илия Добрев /изиграл ролята на Джингиби в първия филм за Левски "Апостолът в премеждие"/, и Максим Генчев /с неговия скорошен филм за Левски/. Те - големите в бранша си, не можаха да вдъхновят духовно, емоционално, патриотично, национално нас българите да повярваме в духовната същност на националните ни герои чрез същата народопсихология, с която френетикът-даскал сега предлага срещу едни пари и с любителска подготовка ние да му повярваме. Благодаря любителю, но не бих гласувал като врачанин да се осъществи тази чалга-постановка и чрез нея да стресирате психологически нашите врачански деца - нито с пари нито без пари. Защото съм сигурен, че ако беше жив самия Христо Ботев днес, по силата на демократичността на демокрацията нямаше ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ТАЗИ ДУХОВНА ПОТРЕБНОСТ, защото щеше да разбере, че СРЕЩУ ТАКАВА ЧАЛГАДЖИЙСКА КУЛТУРАЛНОСТ, каквато се налага от любители - надеждни и защитни механизми цивилизацията ни врачанска не е изнамерила. И щеше да сече със сабята си до крак и с отвращение.

Тези три примера на "ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕАЛИЗЪМ" психологически погледнато са преминавали конспиративно, в противоположности, под формата на гражданска емоционалност, които са били опасни като барут. Тези три примера илюстрират и безграничната влюбеност на комитетаджии и културтрегери, преминаваща в клоунада, правене на политика в културата не със знания и идеи, а с чалга, шоу и цирк. Защото целта е била да се отслаби врачанската култура, а някои "почетни граждани" са били концентриран израз на антикултура, антисправедливост и антиморал. Това битие е превърнало Враца в царство на безкултурието, насилието и злото. Врачанинът, поради това, днес е неудовлетворен от състоянието на културата, културните институции и морала. Враца днес е културно мъртва. За "едни пари" болшевиките и тяхната власт са се слели с културната власт. А който упражнява културната власт у Враца, той се е домогвал до политическата.

Днешната задача пред БОК 2016 - Враца, под ръководството на кмета Калин Каменов, е заложена в целта на "Ботеви дни 2016 г." - Враца.

                         - Културата във Враца не се измерва с пари и богатства, а със смисъл:

                         - Културата във Враца е предизвикателство, което се посреща всеки ден и трябва да го победим:

                         - Културата във Враца е изпитание, което трябва да се преодолява успешно:

                         - Културата във Враца е цел - преследваме я и още не сме я достигнали, и в това е смисълът да се НАДЯВАМЕ!

Впрочем и в предишната си публикация показах, че и идеолозите и идеите за "Ботеви дни 2016" са много постни, пълни с безцветност и врачанинът вече се дразни от унизителното положение да плаща за култура и да потребява ПОСРЕДСТВЕНОСТ. И за да привлечем и овладеем младите хора на Враца ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ПРЕСЪЗДАВАМЕ РЕФЛЕКСИ ОТ МИНАЛОТО, А ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ БЪДЕЩЕТО. Затова на първо време кметът Калин Каменов тотално трябва да промени статута и лицата в "Обществен консултативен съвет по култура". Трябва да инициира промяна в "Правилник за символите, празниците и наградите на Община Враца", за да се избегне тегавото и унизително усещане за болшевишка почетност, тържественост и посредственост на "Ботеви дни 2016 г.". Защото въдворяването по ведомствен път на хуманни идеи и идеолози  логично  е довело до КУЛТУРА на господство и издевателство над врачани  и гости на града. А точно днес е времето, когато Враца трябва да бъде културно очовечена и скоропостижно ДОБРОДЕТЕЛНА по еволюционен път. И защото социално-културната еволюция във Враца в последните 25 години доказателствено е изнасилвала и деформирала естествения ход на събитията.

Илиян НИСТОРОВ

икономист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар