*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола, отбелязва “24 часа”. Потреблението на всички напитки пада, но намалението е най-малко при ракията, виното и бирата, показват официалните данни на браншовите организации. Вече пием ракия почти колкото и натурален сок. Годишно на всеки у нас се падат по 8,92 литра спиртни напитки и 10,2 л плодов сок или нектар. Спадът в консумацията на вино, ракия и бира през 2010 г. е между 2,4 и 5,4 на сто, докато при соковете е с 14%, а при бутилираната вода - със 7,2 на сто. И все пак през последните години има огромна промяна в навиците ни. В зората на демокрацията през 1990 г. съотношението между алкохолните и безалкохолните напитки е било почти равно. На първата група се е падал дял от 43,3 на сто отвсички продажби на напитки у нас, а на втората - 43,9 на сто. Навремето обаче много повече от сега са се пиели мляко и млечни напитки, обяснява вестникът.

Гурбетчии се прибират за 3 месеца в България заради кризата в Европа, твърди “Стандарт”. Причината за това била свиване на бюджета във фирмите и желанието на местния бизнес да задържи предимно свои сънародници на работа и да им даде коледни възнаграждения, обясниха пазарджиклии, пристигнали в България да празнуват преждевременно от Рим. Всеки ден дузина гастарбайтери от Италия и Испания се прибират у нас, твърдят българи, които от дълги години работят на Апенините. Христо Георгиев например получил 1000 евро за Коледа, а италианският собственик на камиони за риба в околностите на Рим му обяснил, че може да се върне на работа през февруари. С подобно пожелания и с по 500 евро си дошли у нас и български готвачки, работещи в Милано.

Държавата ще се опита да стимулира финансово семействата, за да не изоставят децата си, пише “Сега”. В продължение на 6 месеца родители, които не желаят да се грижат за наследниците си, ще получават месечни помощи. Това предвижда новият закон за детето, представен вчера. Срещу парите семействата ще трябва да полагат грижи за детето по конкретен план, обясняват авторите на закона в презентацията му. Сумите ще се отпускат по сигнал, тъй като новите текстове задължават всеки, който има информация за подобен риск, да уведоми съответните институции. И в момента има подобна възможност, но сумата е еднократна и се дава на бременна жена. Предвижда се родители, които изоставят децата си, да плащат 5% от таксата, предвидена за издръжката им в домовете. Все още се обмислят варианти за полагане на общественополезен труд, ако родителите нямат пари за тази такса, за глоба или да върнат помощите, след като са изоставили децата си. Въпреки че не е известно да има глобен нехаен родител, социалното министерство смята да направи още по-тежки съществуващите сега наказания. Законът предвижда, ако на родител бъде наложена два пъти глоба за оставено без надзор хлапе, при трето нарушение преписката задължително да се изпраща на прокурор за образуване на наказателно дело.

Изоставените деца, възрастните в старчески домове, хората с увреждания в социални домове, както и лишените от свобода нямат право на безплатна упойка, въпреки че имат право на безплатно зъболечение, разкрива “Дума”. Упойка обаче според наредбите задължително трябва да се поставя при извършването на медицинска манипулация на обитателите на социалните домове. Парите за това били предвидени в бюджета на НЗОК при преговорите за Националния рамков договор, но във внесения от Министерския съвет проектобюджет на НЗОК в парламента те не фигурират, алармирали от Българския зъболекарски съюз.

По заглавие “Чакаме милиони от Брюксел за ромите” “Труд” информира, че ромски музикален театър ще помага циганите да се интегрират успешно в обществото. Същата цел ще преследва и специален проект “Искам да бъда” за провокиране на чувство на симпатия към младите роми. И двете идеи са част от проекта за Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.), който бе представена вчера. 350 млрд. евро са предвидени за кохезионна политика в рамките на Европейския съюз за държавите членки за периода 2007-2013 г., каза Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. От тези средства 8 млрд. евро са за България. И именно от тях ще се харчи за ромското включване. “Трябва да се възползваме максимално от европейската солидарност”, коментара вицепремиерът Цветан Цветанов.

Хронично мръсният въздух прави България едно от най-смъртоносните места за живеене в света, въпреки дългогодишните усилия за подобряване на контрола и спазване на европейските стандарти, четем в “Сега”. По информация на електронното издание "ЮрАктив" след присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната отбелязва напредък в приемането на правила за опазване качеството на въздуха, водите и околната среда. Те обаче остават на хартия и не се прилагат от националните власти, посочват анализаторите. "Ние имаме много добри закони и системи за наблюдение, но властите не ги прилагат", коментира Георги Стефанов от природозащитната организация WWF. Лошото качество на въздуха може да има фатални последици. Според данни на Програмата за развитие на ООН за 2011 г. в България има 437 смъртни случая на милион заради мръсния градски въздух. По-зле са единствено Румъния и Армения, където жертвите са съответно 439 и 832 на милион.

Земеделското министерство няма информация за 11 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения, стопанисвани от закритата вече Агенция по хидромелиорации, научаваме от “Сега”. Заради липсващите данни във финансовия отчет на ведомството Сметната палата отказа да го завери. Това съобщи вчера председателят на одитната институция Валери Димитров. Аграрното министерство е единственото, получило отказ. Много резерви има и към отчетите на Министерския съвет и други седем ведомства, сред които финансовото, МВР, НСО и НРС, както и осем университета, в т.ч. и УНСС. Отказът на заверка не води до някакви последици, обясни Димитров. Единствената санкция по думите му е самото "оповестяване", което досега не се е случвало. Финансовият министър по своя преценка може да блокира сметките на ведомството с незаверен отчет, но това било малко вероятно според шефа на палатата. Скандалът вероятно ще се размине само с подадената вече оставка от главния счетоводител на ведомството.

Националната служба за охрана не е отчела правилно около 280 елена лопатари и 50 муфлона, сочи доклад на Сметната палата, цитиран от “24 часа”. Те са били отглеждани в ловно стопанство "Кричим" край Стамболийски. Животните не са били отчетени в баланса на НСО, въпреки че за тях са похарчени 11 460 лв. Според Сметната палата това е съществено нарушение. Подобно е констатирано и при осчетоводяването на сградата на двореца в стопанство "Кричим", към който имаше реституционни претенции Симеон Сакскобургготски. Сметната палата докладва още, че президентската администрация е похарчила 87 437 лв. за ордени и сувенири. Екипът на Георги Първанов неправилно е отчел разходи по дейността на ведомственото си барче и фризьорския салон.

Процедурите по несъстоятелност на фирмите трябва да се облекчат и ускорят, смятат работодателските организации. В понеделник от Българската стопанска камара предложиха специализиран съд да се занимава с фалиралите фирми, съобщава “Труд”. “Проблемът е, че в икономиката са блокирани активи за десетки милиони левове. Сега процедурите се бавят с години и кредиторите трудно получават вземанията си. Така фалиралите фирми завличат след себе си доставчици и контрагенти. Спират да плащат заплати, данъци и осигуровки”, обясни Камен Колев от камарата. Засега официалните данни на Агенцията по вписванията показват, че тази година броят на фирмите в несъстоятелност ще се задържи на същите високи нива като през 2010 г. За първите 10 месеца на годината са открити производства по несъстоятелност спрямо 394 компании.

Военни кораби, самолет и хеликоптер на Бразилия и Чили са участвали в съвместна операция по спасяването на шефа на българската база в Антарктида инж. Йордан Йорданов, който получил инфаркт в петък, разказва “24 часа”. Йорданов е бил настанен в болницата "Магелан" в Пунта Аренас, след като два дни бил хоспитализиран в чилийска военна база. От спешното отделение казаха, че още два дни ще съм тук, докато определят какви са пораженията от инфаркта, казва антарктикът.

Японец стана жертва на три нашенски джебчийки в центъра на столицата. Едната от обирджийките има рекорден брой регистрации в полицията за кражаби – 153, научаваме от “Новинар”. Трите девойки заградили чужденеца, докато вървял по ул. "Позитано". Едната започнала да рови из раницата на мъжа, а през това време другата пребъркала джобовете му. От там джебчийката измъкнала портфейла му, в който имало над 130 лева. След като го преджобили, момичета тръгнали да бягат. Японецът се втурнал да ги преследва, викайки за помощ. В района на метростанция "Сердика" минувач се опитал да хване едното от момичетата. То оказало обаче яростна съпротива. Тогава се намесил охранител от паркинга на намиращ се в близост хотел. С помощата му били заловени две от джебчийките.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар