*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Разрастващите се протести срещу промените в закона за горите и блокадите на Орлов мост в столицата накараха управляващите да смекчат твърдата си позиция и дори да обещаят невъзможни неща в опит да свалят напрежението, отбелязва "Сега".Премиерът Бойко Борисов ще забави обнародването на закона в "Държавен вестник", обяви вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с протестиращите екосдружения в Министерския съвет. "Във всички случаи ние ще му сложим мораториум. Аз не мога, ако ще златни предложения да ми давате, най-добрите на света, щом има хора да се дърпат с полицията, това не ми харесва. Докато не ги убедим, че това, което предлагаме, е изцяло добро за общините, хората и за тях самите, на мен такъв закон не ми трябва," заявява Борисов на срещата, става ясно от разпространена от правителството стенограма на разговора.По закон Борисов няма правомощия да забави нормативния акт. Вече приет, законът е единствено в ръцете на президента Росен Плевнелиев, който трябва да го разпише в 15-дневен срок, или да му наложи вето. Позицията на държавния глава по заплетения казус не е известна, тъй като той иска също да изслуша всички страни в спора. Борисов веднъж вече се набърка в правомощията му тази седмица, като пожела вето върху закона за съдебната власт.

"Труд" и "24 часа" разкриват, че полицаи са удряли с палки протестиращите срещу промените в Закона за горите в петък вечер.По информация на "Фокус" са задържани осем души в столичното Първо РПУ. Седем от тях са задържани за неизпълнение на полицейски разпореждания. Един е задържан заради хвърлена бутилка срещу полицейски служител, казва старши комисар Валери Йорданов. "Лично мое разпореждане към служителите тази вечер беше да не се вадят палки въобще, каза старши комисар Валери Йорданов. По думите му хората си изразяват мнението свободно, а полицията следи за опазване на обществения ред. Би Ти Ви обаче съобщи, че протестиращи са ударили нейн оператор. Телевизията пусна в ефир лицето на нападателя, показващ среден пръст."Не сме ги провокирали с нищо. Просто минавахме, за да заснемем протеста им. В един момент някакъв човек ме нападна в гръб и започна да ме рита с крака в главата", разказа операторът Иван Филчев.

Българският евродепутат Ивайло Калфин призова правителството да отложи членството на страната в Шенген, пише "Дума". В официалната си интернет страница той предупреждава, че решението на вътрешните министри на ЕС да превърнат Шенген от европейска политика в междуправителствено споразумение, при което всяка страна може да затваря едностранно границите си, не е в интерес на България."Ако бъде възможно всяка държава по всяко време да може да възстанови проверките по границите си, ние като страна - външна граница на съюза, може да се озовем с много емигранти, които са тръгнали за ЕС и са стигнали до България", пояснява Калфин. Евродепутатът и бивш външен министър предупреждава, че това ще бъде изключително скъпо за страната и ще увеличи рисковете за нейната сигурност. Той определи решението на вътрешните министри като национализиране на Шенген. Ние ще съдим съвета за това решение, защото смятаме, че то противоречи на договора на ЕС и се поддава на крайно дясната вълна в Европа на създаване на настроения срещу емигрантите и свободното движение, категоричен е Ивайло Калфин.

Парламентът да отиде отвъд ветото на президента върху закона за съдебната власт и да поправи и другите спорни текстове в него. За това призова Меглена Кунева, лидер на сдружението "България на гражданите", съобщава "Труд". Според нея трябва да се ремонтира и удълженият срок за избор на главен прокурор и шефове на двете върховни съдилища. С поправката ГЕРБ даде възможност на настоящия компрометирал се Висш съдебен съвет в последните дни от мандата си да открие процедурата по наследник на Борис Велчев. Не е разумно да се разчита само на добрата воля този ВСС да не стартира процеса, смята тя. И допълни, че трябва да бъде обсъдена и кандидатура на жена за главен прокурор. Това никога не е правено, а е дълбоко неевропейско, посочи тя. Според нея за главен прокурор трябва да се търси най-добрият, а не най-услужливият.

Бум на подадените сигнали срещу държавни чиновници за техни незаконни действия или бездействия е отчетен в доклада за администрацията за миналата година, който ще бъде гледан от правителството следващата седмица, информира "Труд".Тези сигнали през 2010 г. са били 8901. А през следващата 2011 г. са с над 50% повече - 12 563. В доклада се уточнява, че са намалели подадените оплаквания за нарушаване на вътрешните правила от 361 на 214, както и тези за нарушаване на служебните задължения и Кодекса за поведение - от 367 на 287. По-малко са сигналите за конфликт на интереси, като те са били 266 през 2010 г. и “само 108” през 2011 г. Оплакванията срещу корупция на държавни служители от 847 са станали 664. Най-много “камъни” са хвърлени в градинката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Срещу служителите на министър Мирослав Найденов има подадени 11 621 сигнала, което е 56,1% от всички получени в държавната администрация. Данъчните също са били на мушката на народното недоволство. Срещу Националната агенция за приходите (НАП) са пуснати 4070 сигнала, което е близо 20% от всички оплаквания. Ведомството на вицето Цветан Цветанов е “входирало” 556 оплаквания за корупция на служители от общо 1202 жалби срещу работещи в МВР.

С прекомерни и ненужни изисквания над една трета от кандидатите в търговете за строителство се отстраняват от участие, за да бъдат избрани правилните фирми, разкрива "Дума". Тревожното в случая е, че се наблюдава тенденция на ръст на залагане на дискриминационни условия от страна на общините. Това показва мониторингът на обществените поръчки в сектора, който се прави от Строителната камара всеки месец и се изпраща за сведение на Европейската комисия. Ако не се вземат мерки, от следващия месец ще изпращаме и конкретни случаи, казва Иван Бойков, изпълнителен директор на Строителната камара пред Мediapool. При 35% от проведените обществени поръчки през май са били заложени дискриминационни условия в критериите за оценка и подбор на кандидатите и минималните изисквания за сертификати за качество. Спрямо април ограничителните условия в търговете се увеличават с 11%, показва анализът на Строителната камара.

Въпреки че Гърция се срива финансово, държавните служители и предприятия продължават да допълват огромните от българска гледна точка заплати с чудовищни по размери и странни по характер бонуси, пише "Сега", като се позовава на информация от излизащия в Гърция вестник "Български новини". Работещите в тамошните железници например получават стимули по най-различни поводи - например когато идват навреме на работа или задето загряват машината. 280 евро месечно им се полагат, за да измиват ръцете си на работното място. При това железничарите са недоволни, защото са станали жертва на политиката на икономии - доскоро взимали по 420 евро за хигиенната мярка.

Преименуването на улица в Скопие на името на легендарния ръководител на ВМРО, войвода и български учител Тодор Александров предизвика масови безредици в македонската столица, информира "Стандарт". Десетки се събраха на протест и се стигна до улични сблъсъци, съпроводени с викове "Бугари!" и "Предавници". Демонстрацията беше организирана от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), някогашен Съюз на комунистите на Македония. Те са недоволни от новото име на улицата, която преди това се е казвала "Салвадор Алиенде". Общински съветници от СДСМ и привърженици на партията атакуваха Градския съвет в Скопие, за да предотвратят преименуването на улиците. Съветниците от опозицията напуснаха заседанието на Общинския съвет с викове "България" и определиха смяната на имената на скопските улици като "исторически геноцид".

Трима варненнци получиха общо 120 000 швейцарски франка (около 200 000 лв.) наследство от покойния си чичо в Швейцария, научаваме от "24 часа".Чичото Вълчо Вълчев, роден в Тополовград през 1932 г., избягал през 1960 г. Живял в Базел и работил в голяма фармацевтична фирма. След смъртта му през септември 2010 г. службата по наследствата в швейцарския град обявила, че търси роднините му в България, за да получат наследство. Знаели само двете му имена и датата на раждане.Разследване на вестника показало, че човекът имал брат и сестра, които са починали, но все още са живи децата им. Племенниците, които изданието открило във Варна, не можели да повярват на ушите си.

Акция "Мамино детенце" започва МВР, разкрива "Стандарт". Полицаи тръгват на проверки в нощните заведения край морето, научи агенция Стандарт Нюз. Целта е да респектират непълнолетните момичета и момчета, които обикалят баровете с охрана и дебели пачки в джоба. "Ние в портфейлите им не можем да гледаме, но ще проверяваме гардовете им, които влизат с оръжия в заведенията. Повечето от тези момчета ползват служебно оръжие, което нямат право да носят извън работното си място. Притежателите пък на лични пистолети при влизането си в заведенията трябва да ги оставят на касата", обяснили антимафиоти. Според тях прошка няма да има за никого.

Учени откриха нови доказателства, че останките, намерени край Созопол, наистина може да са на свети Йоан Кръстител,четем още в "24 часа". Останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един кътник, бяха открити през 2010 г. в олтар в руините на манастир на остров Свети Иван. Тогава находката бе посрещната скептично. Оксфордски археолози обаче се заеха да й направят въглеродно датиране и да анализират генетичния код, предава Ройтерс. Екипът от Оксфорд обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен в неделя по телевизия "Нешънъл джиографик". Оксфордските учени датирали костта от пръст от дясната ръка към I век, когато се твърди, че е живял Йоан Кръстител, преди цар Ирод да нареди да го обезглавят. Учени от университета в Копенхаген пък анализирали ДНК от костите и установили генетичния им код.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар