*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Протестната вълна обхваща нови сектори на икономиката, съобщава “Сега”. Обсъждането на проектобюджет 2012 на второ четене в парламента ще бъде подложено на огромен натиск от протестиращи обществени групи. Към стачкуващите пети ден железничари днес ще се присъединят земеделци и зърнопроизводители. Стотици селскостопански машини ще бъдат подредени по граници и магистрали в готовност да ги блокират. Общи действия обсъждат и в сектор "Сигурност", като на първо време полицейските синдикати ще подкрепят готвения от КНСБ и "Подкрепа" национален протест на 30 ноември. Всички протестни действия са обосновани от решения на правителството да се отметне от поети ангажименти и да действа зад гърба на социалните партньори и без предварително обсъждане, обяснява изданието.

“Пуйки, пържоли и ваучери за храна. Така бизнесът се кани да зарадва работниците си за Коледа. Заради липсата на пари кеш част от работодателите са решили да дадат на хората си 13-тата заплата в продукти”, разказва “Стандарт”. Една от месопреработвателните фирми в Пазарджик вече е информирала работниците си, че няма да има 13-та заплата, но вместо това всички ще си отнесат по 10 килограма пържоли или кайма на същата себестойност.

Негативната тенденция новоотпуснатите пенсии за инвалидност да настигат по брой тези за осигурителен стаж и възраст се потвърждава и от статистиката на НОИ за пенсиите през третото тримесечие на 2011 г., пише “Сега”. На фона на намерението на управляващите догодина да вдигнат възрастта за пенсиониране за всички категории с 1 година още 10 169 българи са успели да получат инвалидна пенсия от юли до септември, докато отпуснатите за осигурителен стаж са 12 445. Общо от трудова дейност отпуснатите през тримесечието пенсии са 22 615, което ще рече, че вече 45% от новите пенсионери са инвалиди, а за тях възрастта е без значение. През второто тримесечие броят на инвалидните пенсии беше горе-долу същият, но за осигурителен стаж бяха над 14 000 и тогава съотношението беше 40% към 60%.

“250 души от Крумовград учредиха инициативен комитет срещу решението на Висшия екологичен експертен съвет за изграждане на златна мина на близкия хълм Ада тепе. Имането ще бъде дадено на "Болкан Минерал енд Майнинг", дъщерна компания на канадската "Дънди Прешъс Метълс". Според официалната информация на сайта на компанията в находището в Източните Родопи лежат 794 000 тройунции жълт метал, от които могат след флотацията да бъдат добити 730 000 тройунции. При борсови цени от 2471 лв. за унция, съкровището се оценява на 2 млрд. лв.”, четем в “Стандарт”. "Започваме подписка срещу златодобива. Категорични сме, че разработването на мината носи рискове за вододайната зона и здравето на хората, околната среда и биоразнообразието на района", казва председателят на комитета Маргит Василева.

Наши компании дължат стотици милиони евро на мистериозни кредитори от Малдивите, Сейшелите, Каймановите острови, Панама, Белиз и др. известни офшорни зони, разкрива статистиката на БНБ, тиражирана от “Сега”. Брутният външен дълг на България, който включва и задълженията на банки и фирми към чужбина, е 36.121 млрд. към 1 октомври. Най-голям дял имат предприятията. Те имат да връщат 12.58 млрд. евро зад граница. Три четвърти от външните фирмени задължения - 7.35 млрд. евро, са на фирми с пряко чуждестранно участие. Данните на централната банка показват, че на финансиране отвън разчитат най-вече 4 сектора - недвижими имоти и консултантски услуги, енергетика и ВиК, транспорт и комуникации и финансово посредничество.

Заради банковата тайна частни съдия-изпълнители запорират заплати и социални помощи по сметки на длъжници, въпреки че парите са недосегаеми по закон, информира “24 часа”. Хиляди са гражданите, чиито защитени доходи сме блокирали, алармира шефът на гилдията Георги Дичев. Частните съдия-изпълнители настояват за промени в закона, за да не прибират суми, които не искат и нямат право да вземат. Те запорират сметки на длъжници, посочени от кредитора или при отговор от банка, че длъжникът има сметка при тях. Блокират ги, защото законът ги задължава, без обаче да знаят дали в нея изобщо има пари и ако има, откъде са - спестявания, продажба на кола или нива, заплата, пенсия или помощи за безработица, майчинство или инвалидост, които масово се получават чрез трезор на карта. По закон социалните помощи са несеквестируеми, т.е. защитени изцяло, а трудовите възнаграждения и пенсиите – частично, припомня вестникът.

Президентът Георги Първанов и новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев са се срещали тайно вече два пъти на “Дондуков” 2, научил “Труд”. Днес те ще разговарят за трети път. Този път обаче срещата им в Зелената зала в президентството ще е официална. От екипа на Плевнелиев обяснили, че днешната му визитата на “Дондуков” 2 е част от поредицата разговори, които той вече реализира с президентите (1990-1997) Желю Желев и (1997-2002) Петър Стоянов за приемственост в институцията. Първата тайна среща на Георги Първанов и Росен Плевнелиев е била на 3 ноември след тържествената церемония в Централната избирателна комисия. Тогава Плевнелиев и Маргарита Попова получиха удостоверенията си, че са избрани за президент и вицепрезидент на България. Според източниците на изданието двамата са обсъдили най-общо сценария за церемонията по предаването на президентската власт на 22 януари догодина. Станало дума и за актуалните събития в страната като стачката в БДЖ и броженията около пенсионната реформа.

Чувам, че в Конституционния съд тече много сериозно обработване на отделните членове, заяви пред Нова телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров, научаваме от “Новинар”. Коментарът му беше по повод сезирането на Конституционния съд от страна на опозиционни депутати за касиране на резултатите от президентските избори. "Нали се сещате какво ще стане, ако Конституционният съд каже, че изборът на Плевнелиев не е легитимен? Срив, трясък, земетресение", коментира Сидеров. Той припомни, че след вота е имало 700 000 недействителни бюлетини. Лидерът на "Атака" е категоричен, че ако президентските избори не се ревизират, няма никакъв смисъл да се провеждат парламентарни избори през 2013 г., защото ще бъдат предварително разчертани от ГЕРБ.

Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, близо година се занимава с ремонти, уточняване на концепции и реално не работи, установила проверка на “Сега”. Според първоначалните обещания звеното трябваше да заработи в края на юни. "До момента в него са назначени 10 души обща администрация", каза зам.-председателят на БОРКОР Елеонора Николова. Тепърва предстои набирането на специализирани кадри, както и купуването на техниката и софтуерните компоненти. Предвидено е в центъра да работят 40 души на щат, а стотина други ще бъдат командировани от ведомства като МВР, ДАНС и инспекторатите, за да анализират корупционни практики в различни сектори. БОРКОР бе създаден през февруари т.г., непосредствено след скандала със записите на властта, които разкриха корупция по най-високите етажи на държавата. За негов председател бе назначен бившият шеф на НСБОП и НСО Румен Миланов, а заместници му станаха бившият съветник в комисията за борба с корупцията Елеонора Николова и бившият главен прокурор Петко Сертов.

3 милиона лева са донесли поклонници на мощите на св. Йоан само през лятото, е водещата новина за “Стандарт”. Толкова са приходите от посещенията в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол, където се съхранява светинята, разкри вицепремиерът Симеон Дянков. За възстановяването на храма държавата е отпуснала 2 млн. лева. Така за по-малко от година инвестицията се е изплатила, което е рядкост в цял свят, обяснява Дянков. Той посети града, за да види новите открития на археолозите - една от входните порти на средновековен Созопол.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар