*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Цветанов осъзна, че не е редно министър да е шеф на предизборен щаб, пише "Сега". С промени в Изборния кодекс (ИК) ГЕРБ ще забрани на министри, вицепремиери и премиери да бъдат председатели на предизборни щабове. Това обяви лично вътрешният министър Цветан Цветанов, който скандализира обществото, като оглави щаба на управляващата партия на миналите президентски и местни избори. Предложението бе огласено по време на вчерашната кръгла маса за изборните правила, организирана от президента Росен Плевнелиев. Очаква се ГЕРБ да внесе проекта си за промени в изборното законодателство до края на месеца. Цветанов нарече "огромни спекулации" твърденията на опозицията, че съвместяването на двата поста - шеф на МВР и на предизборния щаб на ГЕРБ, е повлияло на изборния процес. "Уважаеми дами и господа, смятате ли, че аз ще упражня някакво си право, за да въздействам върху изборния процес. Това просто е смехотворно, но то популистки би могло да бъде лансирано в публичното пространство", коментира той. И продължи: "Вие представяте ли си 50 000 човека аз да мога с някакъв разпоредителен тон да дам кой как да гласува. Това е конституционно право, което е на всеки български гражданин". Искра Фидосова опроверга медийни публикации, че ГЕРБ възнамерява да въведе бонус за победителя от парламентарните избори, ако той води с над 5% разлика, за да си осигури самостоятелно управление. "Това не отговаря на истината. Не сме си го и помисляли даже", коментира шефката на правната комисия в НС.

"Цветанов аут от щаба на ГЕРБ", пише "Труд", очевидно повярвал, че е смехотворно Цветанов да е упражнявал някакво си право и убеден, че това няма да се случва в бъдеще.

Сметната палата уволни главния си одитор заради тайни връзки с КФН, е друга скандална новина из висшите сфери на властта, за която информира "Сега". Ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) се оказа в епицентъра на пореден скандал - този път завършил с уволнение на висш държавен служител. Сметната палата вчера обяви, че е отстранена Лилия Бунева, главен одитор, защото, докато е проверявала КФН, дъщеря й е била назначена от Мавродиев на работа в одитираната комисия. Бунева е била начело на проверката в КФН и е било редно да се оттегли. Тя не само не е поискала да бъде сменена, но и е скрила от ръководството на Сметната палата за назначението на детето си. Бунева си признала за тежкия конфликт на интереси едва след като медиите разкриха, че дъщеря й работи за КФН. Затова тя е била уволнена, а одиторският екип приключил проверката с друг ръководител.

Билетите за зоопарка ще поскъпнат двойно, четем в "Сега", но това не е единственана финансова изненада, която общината готви за софиянци. Такса ще плащат и разносвачите на вестници.Размерът на таксата ще се определя според зоната, в която попада районът. Ако един разносвач на вестници си избере първа зона в центъра на столицата, той ще заплаща половината на сумата за 1 кв.м. За центъра например за 1 кв.м сумата е 45 лв., съответно таксата за разнасяне на вестници ще е 22.50 лв. на месец. "Разносвачът ще плаща един вид само пространството, което тялото му заема, защото площта, която използва, няма как да се обособи", обясни пред "Сега" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Най-търсеният човек в държавата Георги Енев, който в петък ограби инкасова кола на фирма "G4S", е бил забелязан в смолянското село Хвойна в неделя, съобщава "24 часа".Мъжът не минал през селото, а заобиколил през обиколния път и рискувал да го видят само от къщите в покрайнините. Маршрутът може да не е туристически, но пък за сметка на това е най- краткия до зелената граница със съседна Гърция, коментира вестникът.

Над 3 млн. лева обезщетения плаща всяка година държавата заради прокурорски грешки и незаконно обвинени българи, които са осъдили прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съобщава 424 часа". Само за 2011 г. от парите на данъкоплатците по такива искове са изплатени 3 602 859 лв., което е с 400 хил. повече от 2010 г., сочат данни на ВСС. Банкери, офицери, полицаи и дори роднина на магистрат са сред незаконно обвинените българи, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата.При някои от най-драстичните нарушения хората, потърпевши от недоказани обвинения, са починали и не са дочакали възмездие за смачканото си достойнство, влошеното си здраве или публичното унижение, сочи вестникът.

"И ловец е, и рибар е, но дали на закона цар и господар е?" - пита "Труд" в обширна публикация, посветена на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и продължава: Това умува комисията за предотвратяване на конфликт на интереси по отношение на депутата Емил Димитров от ГЕРБ. Повод за терзанията е сигнал за куп поправки, които депутатът е предлагал и прокарвал в законите за горите, за лова и за собствеността и ползването на земеделските земи. Поправки все в области, свързани с бизнеса на Димитров, преди да стане народен представител. Оказа се, че докато граждани и медии улисано пресмятаха какви такси ще си спестят ски инвеститорите чрез промените в Закона за горите, върху които президентът наложи вето, са пропуснали друга категория инвеститори, които намазват с промените. Става дума за бизнесмените, взели на концесия дивечовъдни участъци от държавата за 15 години напред. Сред тях са все известни имена като Гриша Ганчев, Тодор Батков, Васил Златев, баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, и др.Всички те щяха да спестят пари, защото Емил Димитров предложи с концесионните такси, които държавата получава от тях, след това да подпомага дивеча във всички участъци - и държавни, и частни. Досега средства отиваха само за държавните станции. "Това е все едно хазяинът да връща парите за наем на наемателя", коментира промяната Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието при ГЕРБ, който и разкри пред медиите спорния текст. По думите му става въпрос за разпределянето на над 5 млн. лв. годишно.А откъде идва интересът на Димитров? Преди да влезе в политиката, той бе собственик на ловните стопанства "Елен" край Етрополе и на "Шерба", намиращо се на 75 км от летище Варна."Когато постъпих в парламента, съм продал всичките си фирми, които могат да имат отношение. Имах частни гори, продал съм ги и тях. Нямам никакъв конфликт на интереси", коментира в началото на седмицата Емил Димитров. Проверка в регистрите показва, че той наистина е продал акциите си на един от своите съдружници. Същият, с когото майката на депутата има общ хотел на морето и на която Димитров е прехвърлил част от собственостите си.

Софийската кметица Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков да бъдат дадени на прокурор заради "престъпното бездействие" около конкурса за външната реклама в града,пише "Труд", който се позовава на предложение на общинския съветник от БСП Георги Кадиев. Идеята му ще бъде обсъдена в групата на червените в градския парламент.Общинарите от БСП заявиха вчера, че кметството бави финализирането на търга и така губи милиони."По този начин ГЕРБ устройва фирми, близки до тях. Купува си място на билбордовете за предстоящите избори. Купува си и ефирно време, тъй като част от собствениците на тези фирми са и собственици на телевизии", каза Кадиев. Той пресметна, че общината губи около 6,7 млн. лв. от реклама на година, с които можело да се направят приюти за 8000 бездомни кучета.

"Комбайнер жъне снаряди", четем в "Стандарт". Комбайнер от сливенското село Лозенец ожъна два снаряда от остатъците след взрива в складовете на "Берета трейдинг" край Петолъчката. След като в рамките на два дни Димитър Събев се натъквал на опасните боеприпаси, той се обаждал на сапьорите и отново яхвал машината, за да жъне, описва трудовия делник на земеделеца вестникът.

"Съдът забрани деня на майстора" - е друго заглавие от същия вестник. За чиновниците в община Варна петък вече няма да е ден на майстора. След дълга съдебна сага служителите зад гишетата ще приемат граждани и следобед в последния работен ден от седмицата.Варненските магистрати отмениха устройствения правилник на кметството в частта за работното време на Информационния център за административни услуги, според който чиновниците работят в петък само от 8.30 до 12 ч на обяд. Съдебната битка срещу половин ден работа на администрацията с граждани поведе още през 2010 г., припомня "Стандарт".

Чешката Energo-pro все пак ще купи българския енергиен бизнес на германската E.ON, информира "Капитал дейли". Въпреки че сделката беше договорена още в края на миналата година и разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, месеци наред чешката компания не приключваше покупката. Причината според различни източници е била в липсата на финансиране за плащане на цената от 130 млн. евро. Сега новината е, че до края на месеца парите ще бъдат платени (макар и леко намалена сума) и акциите ще бъдат прехвърлени. Това е поредната сделка на оттегляне на голям чужд стратегически инвеститор от България, подчертаав вестникът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар