*

"БЪЛГАРИЯ ПЕЕ" В БЯЛА СЛАТИНА

|

Успешен и вълнуващ концерт на  Смесен камерен хор към НЧ ,,Развитие – 1892“ и вокалните групи в Община Бяла Слатина беше изнесен на  19.04.2019 г. в залата на Старото читалище. Събитието е част от инициативата „България пее“  на Български хоров съюз.

 Инициативата стартира през 2016 година на територията на цялата страна и с нея e отбелязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. 
Да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България по нов начин и в нов мащаб и да обедини хоровете от страната в името на обща идея. От 2016 година до днес  се реализира ежегодно и набира все по-голяма популярност.
Четвъртото издание на „България пее” е с  мото  „ЗАЕДНО!” и акцент „Да подкрепим българската музика”. И тази година  основна задача е популяризиране и поставяне на хоровото пеене във фокуса на общественото внимание.
Като община с  традиции в областта на  хоровата песен, Бяла Слатина веднага прие поканата да се присъедини към амбициозната музикална  инициатива.
В концерта взеха участие Смесен камерен хор към   НЧ,, Развитие – 1892“ гр. Бяла Слатина, детска вокална група ,,Бони-бон“, певчески състави към читалища в общината, клубовете на пенсионера в  гр. Бяла Слатина и с. Попица и Клуба на инвалида гр. Бяла Слатина.Те представиха изключително интересни интерпретации на народни песни от различни фолклорни области на България. Изпълненията накараха публиката да се усмихне или замисли и не оставиха равнодушен нито един зрител в залата. Разнообразие във фолклорната палитра внесоха децата от детска вокална група „Бони-Бон“ с изпълненията на „Вече сме големи“ „Смуглянка“ и „Българийо, единствена си ти“ и затвърдиха убеждението, че сцената в Община Бяла Слатина има своето следващо поколение талантливи изпълнители. В края на събитието всички присъстващи си пожелаха още много срещи с белослатинските самодейци.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez