*

АВТОМОДЕЛИСТИТЕ ОТ ВРАЦА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО В ПРАГА

|

Първо Национално състезание с водородно задвижвани автомодели бе проведено на 25 май в София, с организатор Horizon Grand Prix - Sofia и съорганизатор - Българска Федерация по Автомоделен Спорт.

Състезанието бе открито от заместник министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова и заместник министъра на транспорта Ангел Попов. В надпреварата за наградата - участие в петото Световното първенство в Чехия, взеха участие четири отбора от Видин, София, Велико Търново и СТМК - Враца. 

Врачани се включиха с отбор от пет състезатели – Любомир Цветомиров, Никола Костов, Самуил Кулев, Александър и ръководител на отбора - Дамян Петров. 

Надпреварата стартира в 12.00 ч. при отлично подготвена писта и организация, осигурени от домакините и БФАМС и продължи до 16.00 часа. За четири часа участниците, освен умелото управление на автомоделите, трябваше да следят за нивото на водород в контейнерите и да ги подменят, както да следят и нивото на заряд в акумулатора и при необходимост също да ги подменят. Броят контейнери, както и капацитета на акумулаторите, е ограничен и е еднакъв за всички отбори. Целта на състезанието е най много направени обиколки за четирите часа с лимитирания водород и акумулатори.

Най-добре подготвеният автомодел, както и отбор, бе този на Спортно Технически Моделен Клуб - Враца, който заслужено завоюва купата на победителите с 602 обиколки. Втори остана отборът на Велико Търново с 483 обиколки, трети София с 430 обиколки и четвърти отборът на Видин с 291 обиколки.

Наградите на победителите - медали и купа за отбора шампион, бяха връчени от организаторите, наблюдаващия представител на Европейския формат - Якоб Коен от Словения и Дамян Петров - заместник председател на БФАМС.

Победителите - СТМК Враца ще представят България на петото издание на Световното първенство, което ще се проведе от 7 до 9 юни в Прага. За състезанието са регистрирани 19 отбора от Австралия, САЩ и Европа. Преставител на източна Европа за първи път ще вземат участие в такъв световен форум и това е отбора на СТМК - Враца.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez