*

АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАЗГОВАРЯ С РУСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

|
АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАЗГОВАРЯ С РУСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Руският външен министър Сергей Лавров даде пресконференция след преговорите с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в сряда (10 май), съобщи РИА Новости. Сред основните теми бяха ситуацията в Сирия, двустранните отношения и общата борба с тероризма. 


Срещата продължи малко повече от час при затворени врати. Министърът беше придружен от руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. 

Страните обсъдиха и напрежението в Сирия и зоните за деескалация, които бяха договорени на срещата в Астана от 3-4 май. Лавров и Тръмп са категорични, че по отношение на сирийския конфликт те имат обща цел – борбата с тероризма, и двете страни са готови да си сътрудничат в нея. Страните ще работят заедно, за прекратяване на насилието, решаване на хуманитарния проблем и създаването на условия за политическо разрешаване на конфликтите. 

Руският външен министър заяви, че Русия и САЩ са готови да продължат дискусиите относно Украйна и Афганистан. "Ние обсъдихме проблемите, които стоят пред международната общност. Обсъдихме палестино-израелският въпрос, ситуацията в Афганистан, както и Минските споразумения за Украйна", заяви Лавров. 


Журналисти не пропуснаха да попитат Лавров относно евентуалното вмешателство на Кремъл в президентските избори на САЩ, но руският външен министър припомни позицията на Москва и Тръмп, че обвиненията са неоснователни, но и обидни за американската страна. 

"Президентът Тръмп многократно заяви публично какво мисли за твърденията за нашето вмешателство във вашите вътрешни работи… Ние знаем позицията на президента Тръмп, знаем и позицията на онези, които се опитват да докажат обратното. Проблемът е, че нито един факт, нито едно доказателство не е представено от никого. Това само по себе си казва всичко", отбеляза Лавров. Лавров няколко пъти посъветва журналистите да боравят с факти, а не с предположения. 

Относно уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, руският министър подчерта, че това са вътрешни дела на САЩ. 

Лавров добави също, че по време на преговорите с Тръмп и Тилърсън не е повдиган въпросът за санкциите срещу Русия. Той заяви, че това не е тема на разговор, тъй като налагането на санкции е едностранно действие. 

Лавров е в САЩ в рамките на планираната тридневна работна визита. Преди срещата си с Тръмп, той проведе преговори с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, в които страните обсъдиха ситуацията в Сирия и Украйна, както и двустранните отношения. Държавният секретар отбеляза, че след неговото посещение в Русия диалогът между страните продължава.

 * * *

Рекс Тилърсън: Санкциите срещу Русия остават, докато не изпълни Минските споразумения

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров на 10 май, че Съединените щати запазват санкциите срещу Русия, предаде официалният представител на Държавния департамент Хизер Науърт, цитиран от РИА Новости. 

"Относно Украйна държавният секретар Тилърсън подчерта необходимостта от постигане на напредък в изпълнението на Минските споразумения. Санкциите против Русия остават в сила, докато Москва не промени действията, които доведоха до тях", съобщи Науърт. 

Държавният департамент отбеляза, че "САЩ и Русия се договориха да продължат дискусиите по разрешаването на двустранните въпроси, които предизвикват безпокойство, включително и стратегическата стабилност". 

Относно международните проблеми представителите на двете страни са единодушни, че заедно трябва да се занимаят с разрешаването им. 

"Обсъдихме преди всичко нашето сътрудничество на международната сцена. Потвърдихме, че, въпреки всички усложнения, нашите страни могат и са длъжни заедно да помогнат за разрешаване на ключовите проблеми, които стоят на международния дневен ред", каза Лавров след срещата. 

Лавров и Тилърсън обсъдиха също деескалацията, хуманитарната ситуация и политическото разрешаване на сирийския конфликт. "Държавният секретар и министърът на външните работи обсъдиха важността на разрушаването на "Ислямска държава", деескалацията на насилието в Сирия и това как хуманитарната помощ да бъде достъпна до стотиците хиляди граждани из цялата страна. Освен това държавният секретар и външният министър потвърдиха подкрепата на женевския процес под ръководството на ООН, който играе централна роля в международните усилия по постигане на постоянно разрешение на конфликта", заяви американският представител Науърт. 

Беше потвърдено, че първата среща между държавните лидери ще бъде тази на Г-20 през юли.


Източник: Руски дневник


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez