*

50 ГОДИНИ ОТ ПРЕМИЕРАТА НА ФИЛМОВАТА КЛАСИКА "КЛЕОПАТРА" /видео/

|

На 12 юни 2013 г., се навършва половин век от премиерата на мегапродукцията "Клеопатра".
Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън като Клеопатра и Марк Антоний, плюс номинирания за "Оскар" Рекс Харисън в ролята на Юлий Цезар са звездите на филма, режисиран от Джоузеф Манкиевич. Макар по онова време да струва едва 44 млн. долара, спрямо инфлацията оттогава насам това е една от най-скъпите продукции на всички времена и макар да е касовият шампион на 1963-та, завършва годината на загуба.

"Клеопатра" има девет номинации за "Оскар" и печели в категориите за специални ефекти, операторска работа, сценография и костюми. Остава в историята и с извънбрачната връзка на Лиз и Дик - Тейлър и Бъртън, започнала на снимачната площадка, а Елизабет влиза и в книгата на рекордите "Гинес" като актрисата, сменила най-много тоалети в един филм - 65. Четиричасовото действие накратко:  През 48 г. пр.н.е. Цезар преследва Помпей от Фарсала до Египет. Птоломей, върховен владетел, след като сваля от власт по-голямата си сестра Клеопатра, се опитва да спечели благоволението на Цезар, като му представи главата на Помпей, носена от неговите управители Потинос и Ахил. За да си осигури закрилата на Цезар от нейния брат, Клеопатра се скрива в една черга, която Аполодор, нейният слуга, подарява на Цезар.

Римлянинът веднага се влюбва безумно в нея. Като осъжда на изгнание Птоломей, той обявява Клеопатра за единствения владетел на Египет и я взема за своя любовница. От тяхната връзка се ражда Цезарион. Цезар, обаче, трябва да се върне в Италия. Въпреки че за кратко той се наслаждава на присъствието на Клеопатра по време на великолепния прием на кралицата в Рим, Цезар е убит скоро след това и Клеопатра се връща в Рим.

Когато Марк Антъни, протежето на Цезар, съзира Клеопатра на нейната изискана лодка в Тарс няколко години по-късно, той е покорен от нея и става неин любовник и военен съюзник. Въпреки връзката си с нея, Антъни, за да закрепи позициите си в Рим, се жени за Октавия, сестра на амбициозния Октавиан. Бракът, обаче, не принася никаква полза.

Клеопатра е разярена и Антъни, изморен от своята римска съпруга, се завръща в Египет. Там той, пренебрегвайки факта, че вече е обвързан, се жени за Клеопатра по време на публична цермония. Предусещайки слабостта на Антъни, Октавиан атакува и разбива войските му край Акциум. Обезпокоена, Клеопатра изтегля флотата си и търси убежище в своята гробница.
 


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez