*

5 УРОКА ЗА ПАРИТЕ, КОИТО НАУЧИХМЕ СЛЕД КРИЗАТА, ПОРОДЕНА ОТ КОВИД-19

|
5 УРОКА ЗА ПАРИТЕ, КОИТО НАУЧИХМЕ СЛЕД КРИЗАТА, ПОРОДЕНА ОТ КОВИД-19

Пандемията, застрашила живота, здравето и финансовото ни благополучие, ни отне ежедневни човешки радости, спокойствието, начина на живот, който бяхме приели за даденост, но ни даде и време за размисъл, за да пренаредим приоритетите си и ни научи на ценни уроци. Едни от тях са философски и свързани с важните за нас неща, други са финансови. Петте урока за парите, които научихме по време на кризата, са полезни и ефективни за постигане на финансова стабилност в дългосрочен план и приложими и извън кризисни ситуации.

  1. Спестявай. Да не харчим всичко, което получаваме, е добро начало за постигане на финансова стабилност. Наличието на капитал, на който да разчитаме при загуба на работа, неприятна житейска ситуация или финансова криза, дава сигурност и спокойствие. Дори да разполагаме със средства, е важно да избягваме ненужното им изразходване. Пестеливостта не означава да се лишаваме от удоволствията. Покупка на желаните вещи по време на разпродажба, екскурзия на промоция, загасен електроуред, когато не го използваме, по-ефективен план за мобилния ни телефон – това са лесни и приложими идеи как неусетно и без лишения да пестим.
  2. Обмисляй луксозните покупки внимателно. Нова кола, къща с басейн на кредит са примамливо, но често погрешно решение, ако не сме постигнали финансова стабилност. Луксозните покупки е добре да бъдат със собствено финансиране. Всичко друго е риск, който не е разумно да поемаме.
  3. Рефинансирай заемите си и внимавай с кредитната карта. Обединяването на няколко кредита в един или рефинансирането са отлични възможности за намаляване на разходите. Кредитната карта е само за наистина неотложни и важни потребности.
  4. Съставянето на бюджет е задължително. Информираността какви са сигурните ни месечни приходи и разходи, както и записването на всеки изхарчен лев, ни дава ценна информация какво можем да си позволим и къде изтичат парите ни.
  5. Не пропускай възможност за доход. Дори да имаме достатъчно приходи, е неразумно да отказваме работа, която ще донесе допълнителна доходност.

Ако въпреки усилията ви, научените уроци и взетите поуки се нуждаете от спешна финансова помощ, винаги може да разчитате на бързи кредити до заплата за нейното задоволяване.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez