*

30 ГАЙДАРИ ОТКРИХА СЕВЕРНЯШКАТА СВАТБА ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ БАЛКАН

|

Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45-метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

            Кметът Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, като ги призова да съхраняват българските традиции и да ги предават на своите деца.

            Гост на втория ден на Събора бе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която поздрави присъстващите от името на министъра на туризма – Николина Ангелкова.

            Северняшката сватба започна с ритуал, като след него бе извършен граждански брак. Двойката Петя и Калин бе благословена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

            Празникът продължи с богата програма, в която участие взеха талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“ и изпълнения на народния певец Янко Неделчев.

            В рамките на втория ден от Събора бяха наградени и победителите в конкурса за автентична народна носия.

            На пресъздаването на Северняшката сватба присъстваха още: евродепутатът Андрей Новаков, общински съветници, кметове на населени места, младоженците от предходните издания на Събора, жители и гости на Враца.

 

 

 

 

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez