*

23 ГИМНАСТИЧКИ ОТ „АНЕЛИЯ“ (МЕЗДРА) ИЗКАЧИХА ОЩЕ ЕДНО СТЪПАЛО В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА

|

23 състезателки на ЖКХГ „Анелия“ (Мездра) на възраст от 8 до 16 години изкачиха още едно стъпало от спортно-техническите нива в художествената гимнастика. 18 от тях положиха успешно изпит за Ниво 2, а 5 за Ниво 1 от Програмата на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) „Спортно-технически нива в художествената гимнастика „Златна роза“. Изпитът е задължителен за всички гимнастички, за да бъдат картотекирани и да участват в състезанията от Държавния спортен календар на БФХГ.

Изпитната комисия беше в състав: Мария Петрова - заместник-председател на БФХГ, Мария Кънчева - председател на Треньорската комисия към БФХГ и Мария Гатева - член на Съдийската комисия към БФХГ.

По време на изпита възпитаничките на треньорките Лили Николова и Цветелина Цинцарска показаха какво са научили през последната една година в своята подготовка за изграждане на основни навици, правилна координация и заучаване на по-голям обем от спортно-технически умения.

Всяка от гимнастичките, които положиха успешно изпита за съответното ниво, получи диплома, подписана от председателя на БФХГ Илиана Раева, и специална шнола - червена за Ниво 1 и оранжева за Ниво 2.

Спортно-техническите нива „Златна роза“ са система за оценяване на подготовката, подобряване на техниката и уеднаквяване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика, разработени от Мария Петрова, Мария Кънчева и Мария Гатева.

Програмата включва 10 нива, които покриват четири вида подготовка: техническа с тяло и уред, физическа, танцова и музикално-творческа подготовка. Всяко ниво съдържа 10 основни групи упражнения - положения и позиции, стъпки, вълни, равновесия, въртения, скокове, акробатични упражнения, тестове за физическа подготовка, техника с уред и музикално-творческа задача.

Гимнастичките, положили изпита за съответното ниво, получават диплома и специална шнола - розичка в цветовете на дъгата, която показва нивото, до което са достигнали: червена, оранжева, жълта, зелена, синя, виолетова, индиго. Последните три шноли са в цветовете на медалите - бронзова, сребърна и златна.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez